Motion till riksdagen
2014/15:2549
av Krister Hammarbergh (M)

Behovet av speciallärare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se till att fler speciallärare utbildas.

Motivering

Elevernas resultat i skolan kan påverkas av storleken på klasserna. Det finns flera studier som visar att detta samband är tydligare i de lägre årskurserna. Mindre grupper påverkar elevernas kognitiva och icke-kognitiva förmågor positivt och ger goda effekter på elevernas resultat på de nationella proven i svenska, engelska och matematik.

Att genomföra en bra undervisning som kommer alla elever till del är viktigt för likvärdigheten i skolan och för alla elevers rätt till en bra undervisning. För den enskilde eleven är det absolut viktigaste att man har en bra och kompetent lärare. När undervisningsgrupperna är för stora tyder erfarenhet på att det blir svårare för läraren att ge tid för alla elever.

På många skolor skulle eleverna behöva fler lärare i klassrummet. Fler lärare ger också bättre förutsättningar för att dela upp eleverna i mindre grupper och därigenom kunna bedriva en mer individanpassad undervisning.

Ett sätt att öka det pedagogiska stödet är att låta fler speciallärare delta i undervisningen. De kan vara den extra pedagog som kan fokusera på elever med särskilda förutsättningar eller särskilda svårigheter.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan bör regeringen utöka antalet utbildningsplatser för speciallärare.

 

.

Krister Hammarbergh (M)