Motion till riksdagen
2014/15:2513
av Jeff Ahl m.fl. (SD)

Återreglera apoteksmarknaden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för en återreglering av apoteksmarknaden i enlighet med motionens intention.

Motivering

Flertalet avregleringar och utförsäljningar i vårt land de senaste åren har skett med ideologiska förtecken som grund, istället för med ett resultatinriktat och logiskt synsätt. Huvuddelen av avregleringarna och utförsäljningarna har inneburit samhällsekonomiska förluster ur flera aspekter. Ett allt för kortsiktigt tänkande har präglat diskussionen om avregleringar och statligt ägande, där valfrihet och vinst gått före kvalitet och svenska folkets gemensamma bästa. Så även vad gäller avregleringen av apoteksmarknaden.

 

Undersökningar som gjorts pekar på att svenska folket inte är nöjda över apotekens kvalitativa nivå efter avregleringen. Medborgarna har bland annat inte varit nöjda med rådgivningen som ges, samt att apoteken saknade medicin och att det tog för lång tid att beställa dessa. Vidare, vilket är allvarligare, anser sex av tio apoteksanställda att möjligheterna för personalen att kompetensutvecklas har försämrats.[1]

 

Det finns även en risk att apotek ute på lands- och glesbygden kan komma att stänga då flera apotek i dessa regioner har problem med lönsamheten. Med allt ovanstående samt risk för nedläggningar bör detta leda till att marknaden återregleras.

 

Vi förstår att det inte är rimligt att en återreglering kan genomföras på kort sikt. Därför föreslår vi att regeringen under 2015 utreder hur mycket det skulle kosta samt hur lång tid det krävs för att återreglera apoteksmarknaden.

 

.

Jeff Ahl (SD)

 

Aron Emilsson (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)

 


[1] Dnr 2014:1502, RUT