Motion till riksdagen
2014/15:2476
av Eva Lohman och Saila Quicklund (M)

Jakt på skarv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa jakt på skarv.

Motivering

Skarven har under de senaste åren brett ut sig över Sverige och har idag uppnått över 40 000 häckande par. Detta är en enorm ökning från tidigare då den näst intill varit utrotningshotad. Skarvbeståndet påverkar idag inte bara fiskbeståndet i negativ riktning utan får även förödande konsekvenser för den närmiljö där skarvarna vistas.

På till exempel Gistaholmen i Sundsvall har skarvarna förvandlat den tidigare gröna närmiljön till en kal, vit och närmast spöklik miljö. Detta påverkar såväl människor som andra djur som lever och verkar i närheten av området.

Skarven skyddas idag av EU:s fågeldirektiv (79/409/EEG) som förbjuder allmän jakt på sjöfågel. Undantaget från detta kan ges av länsstyrelsen, som dock endast kan tillåta viss skyddsjakt och exempelvis åtgärder som prickning av skarvägg. Detta har under de senaste åren gjorts, men utan tillräcklig effekt.

Regeringen bör se över möjligheten till utökad skyddsjakt på skarv för att inte hela vårt kustlandskap som bebos av skarven ska ödeläggas.

.

Eva Lohman (M)

Saila Quicklund (M)