Motion till riksdagen
2014/15:2470
av Eva Lohman och Saila Quicklund (M)

Kommunala bolagsstyrelsers tillträde


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att se över de regler som finns för kommunala bolagsstyrelsers tillträde.

Motivering

När ett val till kommun-, landstings- och/eller regionfullmäktige är genomfört ska den nyvalda församlingen utse representanter i styrelserna i de bolag där kommunen är ägare. Vid ett maktskifte eller då ordförande eller ledamöter byts ut av andra skäl innebär detta att en ny styrelse därmed står och väntar på att ta över. Från det att styrelsen utses måste bolagsstämma hållas innan den nya styrelsen formellt kan tillträda. Idag ser vi dock allt fler exempel på att detta drar ut på tiden.

I många fall kan den nya styrelsen inte tillträda och börja verka förrän i slutet av april året därpå. Detta beror på att bolagsstämman äger rum först när föregående års bokslut och revisionsberättelse hunnit avhandlas i fullmäktigeförsamlingen. Bolagsstämmans roll är ju att bekräfta huvudmannens beslut, som fattats i fullmäktigeförsamlingen.

Det är inte rimligt att en nyvald ordförande och styrelse inte ska kunna dra igång styrelsearbetet och arbetet med bolagets verksamhet förrän så långt in på det nya året. Det gör att bolagens verksamhet kan bli lidande, eftersom den avgående styrelsen inte påbörjar några nya projekt under den övergångstid som följer efter valet.

För att kommunens bolag ska kunna utvecklas och de förtroendevalda ska ha möjlighet att göra det bästa av sitt uppdrag bör denna övergång ske snabbare. En översyn av dessa regler bör göras för att komma tillrätta med de problem som idag hindrar nya bolagsstyrelser inom kommunala bolag från att börja verka i tid.

.

Eva Lohman (M)

Saila Quicklund (M)