Motion till riksdagen
2014/15:2448
av Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Gör det enklare och snabbare att bygga


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förkorta och förenkla regler och handläggning för att snabba på byggprocessen.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa nya kortare tidsgränser för kommuners och länsstyrelsers handläggning.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behovet av bostäder ska vara en viktig prioritering vid utformning av regler för riksintressen.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att strandskyddet görs mer ändamålsenligt i syfte att förbättra möjligheter att bygga och bo vid strandnära lägen.

Motivering

För att underlätta bostadsbyggande måste det gå snabbare att sätta spaden i marken. Dessutom måste tillgången öka på mark där det går att bygga. Att förenkla reglerna för byggande är alltså viktigt både för att öka bostadsbyggandet och för att öka utbudet av billigare bostäder där till exempel unga har råd att bo.

 

Alliansregeringen har vidtagit en mängd åtgärder för att öka utbudet av bostäder och förbättra bostadsmarknadens funktionssätt. Men arbetet med att undanröja hinder för byggande, bl.a. genom ytterligare regelförenklingar och kortare handläggningstider måste fortsätta. På så sätt underlättas byggande i hela landet.

 

För att så snabbt som möjligt få till stånd ett ökat bostadsbyggande behöver planprocesserna förkortas ytterligare och utbudet av byggklar mark öka:

 

Kortare planprocess. Tiden för att få ett bygglov och kunna börja bygga uppgår idag vanligtvis till 3–4 år, men kan i vissa fall ta ännu längre tid. De reformer den tidigare alliansregeringen redan föreslagit uppskattas kapa tiderna med cirka ett år. Fler åtgärder bör utredas som kan korta processen med ytterligare upp till ett år. Bland annat kortade och nya tidsgränser för kommunernas och länsstyrelsernas handläggning och att effektivisera länsstyrelsernas arbete. Dessutom ska planprocesserna kunna startas snabbare och kommunernas möjligheter att ställa krav i detaljplanerna begränsas. Vidare ska förändringar i kulturmiljökraven och reglerna för arkeologiska undersökningar underlätta för byggande.

 

Öka tillgången till byggklar mark. Behovet av fler bostäder ska vara en viktig prioritering vid utformningen av reglerna för riksintressen. Vid prioritering av områden för sanering av mark bör, vid sidan av miljönytta, bostadsbyggande vara styrande. Drivkrafter för kommunerna att bygga och ta fram färdiga detaljplaner bör stärkas. Strandskyddet måste göras mer ändamålsenligt i hela landet i syfte att förbättra förutsättningarna för byggande och boende i strandnära lägen, samt för jordbruksnäringarna och för annan näringsverksamhet. Exempelvis bör förutsättningarna för att utöka dispensmöjligheterna vid landsbygdsutveckling i strandnära lägen ses över. I de mest exploaterade områdena bör strandskyddet vara fortsatt starkt.

.

Catharina Elmsäter-Svärd (M)