Motion till riksdagen
2014/15:241
av Per Klarberg (SD)

Förstärkt intrångsskydd från passagerarutrymmet in till lokförarens hytt under färd


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förstärkt intrångsskydd från passagerarutrymmet in till lokförarens hytt under färd.

Motivering

Efter 11 septemberkatastroferna blev det nya direktiv från trafikflygets samtliga myndigheter och organ avseende flygpassagerares möjligheter att kunna ta sig in i cockpit och kapa flygplanet. Bland annat har många flygbolag installerat nya säkerhetsdörrar med kodlås. Även om någon kommer över koden går det inte att forcera dörren, ett avgörande handgrepp måste göras av piloterna efter kontroll av vem som vill in.

 

Det säkerhetstänk som i dag finns inom flygbranschen saknas inom den svenska järnvägsbranschen och måste implementeras även här, innan en katastrof sker. Det är i dag mycket enkelt att ta sig in i lokförarens hytt under färd och förorsaka en katastrof som ur svenska mått sett får allting annat att blekna. Det borde vara en självklarhet för en lokförare att kunna låsa om sig och ”behålla nyckeln på sin sida” liksom att dörren till lokförarens hytt inte ska gå att forcera så enkelt som i dag. På vissa tågfordon kan man ta sig in i förarhytten med hjälp av en liten skruvmejsel eller genom att avlägsna en liten plastkåpa.

 

.

Per Klarberg (SD)