Motion till riksdagen
2014/15:234
av Cecilia Widegren (M)

E20 som TEN-väg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hela E20 ska vara en del av stomnätet inom TEN (transeuropeiska nät).

Motivering

Transeuropeiska nätverket, TEN, arbetar för satsningar från EU:s sida på viktig infrastruktur som kopplar samman olika europeiska länder.

Det är viktigt att regeringen arbetar för att hela E20 klassas in som en del av Core Network. E20 från Stockholm via Skaraborg till Göteborg är den i särklass viktigaste transportleden för gods och persontrafik i Sverige. Utmed denna väg bygger Volvo sina fordon. Idag är E20 klassad som del av Core Network endast till Örebro, medan sträckan mellan Örebro och Göteborg är klassad som del av Comprehensive Network. E20 bör vara klassad som del av Core Network ända ner till Göteborgs hamn. Det är på E20 som våra stora och tunga godsmängder transporteras från och till Göteborgs hamn. Det är på E20 godset från Finland transporteras från och till Göteborgs hamn. E20 är den rakaste vägen och har inga höga backar utan en flack sträckning. Detta innebär att den tunga trafiken väljer E20 trots den dåliga standarden eftersom det spar diesel för dem. Även miljön gynnas när godstrafiken väljer att inte släpa godset i backarna runt Jönköping eller omvägen via Karlstad till och från Göteborgs hamn utan istället använder E20.

.

Cecilia Widegren (M)