Motion till riksdagen
2014/15:219
av Ulf Berg (M)

Vägbelysning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att göra en översyn av vägbelysningen i hela landet, framför allt på landsbygden.

Motivering

För att värna om trafiksäkerheten i Sverige krävs att många beståndsdelar är tillgodosedda. En av dem är att säkerställa att vägarna är ordentligt upplysta på kvällar och nätter. I vissa delar av landet, främst på landsbygden, upplever de boende att vägbelysningar släcks ned. I takt med att allt fler vägbelysningar släcks blir det också betydligt mörkare för människor som bor där.

För landsbygden är detta ett stort problem. Där det tidigare funnits belysning är det numera mörkt. Belysning signalerar liv och skapar trygghet och högre trafiksäkerhet. Kommuner vill dock sällan ta ansvar för vägbelysning längs vägar där staten bär ansvaret för vägen.

Nollvisionen får inte överges därför att det är glest befolkat. Det vore därför önskvärt med en översyn av vägbelysningen i landet för att säkerställa att boende, framför allt på landsbygden, har upplysta vägar. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Ulf Berg (M)