Motion till riksdagen
2014/15:212
av Johan Hultberg (M)

Effektivisering av den statliga förvaltningen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att effektivisera den statliga förvaltningen.

Motivering

Våra skattepengar bör användas så effektivt som möjligt och den statliga byråkratin begränsas. Därför är det nödvändigt att ständigt se över den statliga förvaltningen för att försöka effektivisera verksamheten och minska utgifterna.

Statskontoret definierar en statlig myndighet som en myndighet som lyder under regering eller riksdag. Man omfattar alltså inte utlandsmyndigheterna som är direkt underställda Regeringskansliet och myndigheter vars uppdrag är tidsbegränsade som delegationer och kommittéer.

Enligt Statskontorets definition minskade antalet myndigheter från 478 år 2007 till 370 den 1 juli 2014. Exempel på myndighetssammanslagningar på senare år: 20 länsarbetsnämnder och Arbetsmarknadsstyrelsen bildade Arbetsförmedlingen, fyra ombudsmän gick ihop till diskrimineringsombudsmannen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ersatte tre myndigheter. Från den 1 juli går Rikspolisstyrelsen och de 21 lokala polismyndigheterna samman till Polismyndigheten.

Nya myndigheter 2014 är E-hälsomyndigheten medan Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm samt Stockholms dramatiska högskola slås ihop till Stockholms konstnärliga högskola.

Det är positivt att man försöker rationalisera verksamheten och att myndigheterna blir färre.

Men även om antalet myndigheter har minskat var antalet anställda detsamma 2007 och 2012 nämligen 205 000 årsarbetskrafter. (Statistik från Statistiska Centralbyrån bearbetad av Statskontoret 2013). De senaste två åren har antalet årsarbetskrafter dessutom fortsatt att öka till 210 000 (2013) och 213 000 (2014).

Myndigheternas största utgiftspost – personalkostnader – ökar också. År 2011 uppgick de till 110 miljarder kronor. År 2006 låg de på 104,8 miljarder kronor räknat i 2011- års penningvärde. Även kostnader för lokaler och drift och underhåll har tilltagit i fasta priser räknat sedan 2006 (”Alliansens myndighetspolitik – ny regering men samma byråkrati” Timbro 2012). Även om myndigheterna har blivit färre har alltså vare sig antalet anställda eller kostnaderna minskat.

Därför vore det önskvärd med en bättre samordning, kontroll och översyn för att minska utgifterna för den statliga byråkratin.

.

Johan Hultberg (M)