Motion till riksdagen
2014/15:2091
av Yilmaz Kerimo (S)

Amorteringskrav i stället för bolånetak


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att vidta andra åtgärder än bolånetaket för att minska den totala skuldsättningen.

Motivering

Sedan ett tak på 85 procent av kostnaden införts för bostadslån har kraven på den enskilde köparen att själv stå för en del av insatsen vid bostadsköp skärpts. I dag måste man i princip ha 15 procent av insatsen (som i storstadsregioner kan ligga långt över miljonen även för en liten lägenhet) sparad själv. För en lägenhet som kostar 3 miljoner kronor är egeninsatsen 450 000 kronor. För många är det en omöjlighet att spara de summorna. Den som precis har sitt första jobb efter studierna har inte hunnit spara ihop hundratusentals kronor och för den som har en låg inkomst kan sådana summor vara omöjliga att någonsin få ihop.

Syftet med bolånetaket är vällovligt. Det handlar om att begränsa skuldsättningen. Det finns dock andra sätt som skulle kunna prövas. Ett alternativ till bolånetaket skulle t.ex. kunna vara ett obligatoriskt amorteringskrav vid större bostadslån. Även personer som inte kan spara ihop till stora summor kan spara ”i efterhand” genom att amortera på lånet. I dag är amorteringstakten ofta låg, i flera fall är lånen amorteringsfria. Det viktigaste är att den skuldsättningen begränsas.

.

Yilmaz Kerimo (S)