Motion till riksdagen
2014/15:207
av Torkild Strandberg (FP)

Skydd för elever mot droganvändning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att varje gymnasieskola ska vara skyldig att ha en drogpolicy med handlingsplan och säkerställa att skolan är en narkotikafri arbetsmiljö.

Motivering

Det är ofta lätt för unga att få tag på droger. Som vuxen, vare sig man är förälder eller arbetar inom socialtjänst eller skola, så är det vårt ansvar att tillsammans hjälpa de unga att tacka nej när de erbjuds droger. De löper då en stor risk att fortsätta för att till slut hamna i ett allvarligt missbruk. Forskning visar tydligt att unga blir erbjudna droger av andra unga, vilket innebär att en ung människas direkta omgivning är nyckeln till huruvida hon eller han provar droger. Under flera år har man med stor oro kunnat se en attitydförändring bland unga till användning av narkotika. Droganvändning börjar tidigt – 60 procent debuterar före 15 års ålder. Eftersom debuten sker redan i de yngre tonåren innebär det att förebyggande åtgärder måste komma tidigt. Gymnasiet är att betrakta som elevernas arbetsplats och av såväl allmänna som individuella skäl bör skolan ha ett tydligt uppdrag att säkerställa att skolan är en narkotikafri arbetsmiljö. Gymnasierna ska åläggas att ha ett konkret åtgärdsprogram för hur man upptäcker och motverkar missbruk. I programmet ska det framgå vilka åtgärder man kan och ska vidta, hur skolan ska involvera den unges familj i arbetet, vilka andra aktörer som ska involveras och hur ansvaret ska fördelas mellan familj, skola och socialtjänst.

I drogrelaterade frågor måste skolan bli tydligare mot elever, föräldrar och socialtjänst. Skolans bör tydligt och konsekvent agera för att avhålla elever från missbruk. När sådant ändå sker måste skolan reagera snabbt och genomtänkt.

. 

Torkild Strandberg (FP)

 

Torkild Strandberg (FP)

 

Torkild Strandberg (FP)