Motion till riksdagen
2014/15:203
av Roger Haddad (FP)

Flytt av övergivna bilar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flytt av övergivna bilar.

Motivering

Den senaste tiden har problem med nedbrända bilar eller övergivna bilar varit föremål för diskussion i många kommuner. Utöver vikten av ett förebyggande arbete och tydliga kommunala rutiner finns det fortfarande hinder i lagstiftningen. Antalet nedbrända bilar är också ett bekymmer som polisen uppmärksammat, inte sällan finns det brottsliga motiv bakom som försäkringsbrott. Riksdagen bör tillkännage som sin mening till regeringen att skärpa lagstiftningen mot försäkringsbrott avseende övergivna bilar eller nedbrända bilar.

Riksdagen bör också tillkännage som sin mening till regeringen behovet av en lagändring som underlättar för kommuner, polisen eller företag som kommuner har kontrakt med, till exempel parkeringsbolag, att agera för att snabbt ta reda på ägarna till en bil men också att snabbt kunna forsla bort och skrota övergivna eller nedbrända bilar som blir allt vanligare i många städer. Beslutet kan föranledas av miljöskäl eller att skadade övergivna bilar kan utgöra fara för boende och barn i närheten till bostäder. Det yttersta är nedbrända bilar där försäkring eller ägare inte finns vilket kräver att myndigheter ändå kan göra något. Dagens lagstiftning ställer idag allt för många villkor innan en kommunal förvaltning kan agera.

Riksdagen bör tillkännage för regeringen som sin mening att se över lagstiftningen och möjliggöra ett snabbare agerande. Det är viktigt att kunna agera snabbt och det är också viktigt att så långt det går spåra ägarna och påföra de kostnader som uppstår samt om brott föreligger, anmäla detta till myndigheterna för utredning.

.

Roger Haddad (FP)