Motion till riksdagen
2014/15:200
av Roger Haddad (FP)

Västerås flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Västerås flygplats – ett riksintresse.

Motivering

Staten har pekat ut ett antal flygplatser runt om i landet som är av särskild vikt att kunna förfoga över när situationen så kräver, de anses vara av riksintresse. Västerås flygplats finns i Västerås kommun och utgör idag en alternativ flygplats till Arlanda och Bromma om man ser till avståndet. Under de senaste åren har det statliga engagemanget, t.ex. i form av ägande och medfinansiering, i princip upphört. Det är få kommunala flygplatser som idag bär sina kostnader och Västerås flygplats är inget undantag. Det ekonomiska underskottet ligger på mellan 20 och 25 mkr idag. Om flygplatsen ska kunna drivas vidare i framtiden krävs lokala och regionala initiativ inte minst i nära samarbete med näringslivet. Detta är en svår process som kräver politiskt ledarskap. Än så länge finns det inget systematiskt arbete, parallellt som staten dels ställer krav på att flygplatsen är tillgänglig, dels ändå inte är med och finansierar verksamheten. Staten har i sina krav också villkor för hur kommunen kan använda flygplatsområdet.

Eftersom staten har utsett Västerås flygplats att vara av riksintresse är det rimligt att riksdagen tillkännager för regeringen om vikten av att bevara verksamheten i framtiden. Frågan blir än mer aktuell när statsråd i den nya regeringen uttalat sig om att ersätta regionala flygplatser med bostadsområden. Om exempelvis Bromma flygplats avvecklas uppstår ytterligare tryck på Arlanda och flygplatser som Västerås, vilket kräver nationellt ansvarstagande.

.

Roger Haddad (FP)