Motion till riksdagen
2014/15:1995
av Hans Wallmark (M)

Valsammanräkning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att generösa möjligheter att förtidsrösta gör det möjligt att stänga vallokalerna tidigare på valsöndagen.

Motivering

Sverige kan se tillbaka på ett ökat valdeltagande under senare år. Det är bra. Flera förklaringar går säkert att finna. Då åtminstone ett tydligt alternativ finns i kampen om regeringsmakten kan det ha effekt då medborgarna därmed inser hur viktigt det kan vara att delta i valet för att med- eller motverka att just den konstellationen ges förtroendet att styra. Generösa möjligheter till förtidsröstning har säkert också en stor betydelse.

 

Även om själva valet således är längre och mer utdraget än själva valsöndagen i september stänger vallokalerna fortfarande relativt sent: 20.00. Det gör att sammanräkning och preliminära resultat drar ut på tiden. I normalfallet kan en någorlunda tillförlitlig bild av det politiska läget i riksdagen finnas vid 23-tiden och vad som hänt i kommuner samt region/landsting också relativt sent. Därefter tar det flera dagar innan den slutliga sammanräkningen skett.

 

Med bra möjligheter till förtidsröstningen borde det vara möjligt att stänga vallokalerna några eller någon timme tidigare. Möjligtvis skulle det kunna kompenseras med att vallokalen kan öppna 07.00 istället för som idag 08.00.

 

I Tyskland stänger vallokalerna på sen eftermiddag vilket gör att prognos och resultat kan presenteras, debatteras och sjunka in på mer vettiga kvällstider än runt midnatt. Dessutom underlättar det för papperstidningar med allt tidigare tryckstarter. Det finns anledning att pröva en sådan ordning även i Sverige.

.

Hans Wallmark (M)