Motion till riksdagen
2014/15:1933
av Ingemar Nilsson m.fl. (S)

Ökat byggande i trä


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett ökat bostadsbyggande i trä.

Motivering

Skogen är en basindustri i Sverige. En stor del av jobben i till exempel Norrland kommer från skogen genom träförädling och pappersindustri. Idag genomgår pappersindustrin en strukturomvandling. Det behövs mer forskning och produktutveckling för vidareförädling av skogsråvaran till en miljövänlig användning inom flera områden och för att dessutom skapa nya arbetstillfällen.

Det gäller inte minst vid byggande av hus och anläggningar. Sverige har stora möjligheter att bli världsledande på detta område. Många svenska företag ligger redan i dag i framkant när det gäller byggande i trä, men det behövs fler och framför allt större aktörer för att öka konkurrensen och utveckla metoder.

Behovet av nya bostäder är stort runt om i landet och bostadsbyggandet måste ta fart för att komma till rätta med bostadsbristen. Att Sverige som skogsland, och med en stark tradition av att bygga småhus i trä, inte oftare bygger höga och stora hus i trä beror delvis på det förbud som fanns fram till 1994 mot att bygga högre än två våningar i trä. Upphävande av förbudet har lett till en stor förändring och idag byggs det höghus och stora offentliga byggnader i trä.

Det finns många fördelar med att bygga i trä. Det främsta är miljöskäl. Trä är en förnybar råvara som lagrar koldioxid, och med moderna byggmetoder kan klimatpåverkan minimeras. Vidare ger träbyggande ofta lägre kostnader tack vare en betydligt snabbare byggtid och färre byggfel. Träbyggande skapar också många arbetstillfällen på landsbygden där arbetslösheten ofta är hög. Det finns således ett flertal skäl att satsa på ett ökat byggande i trä, särskilt nu när det behövs ett stort tillskott av nya klimatsmarta bostäder.

 

.

Ingemar Nilsson (S)

 

Jasenko Omanovic (S)

Kristina Nilsson (S)

Susanne Eberstein (S)