Motion till riksdagen
2014/15:185
av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M)

Bromma flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av Bromma flygplats som ett nav för inrikesflyget.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen inte får ingå någon överenskommelse som innebär att Bromma flygplats avvecklas innan nuvarande avtal löper ut.

Motivering

Den nya politiska ledningen i Stockholms stad vill lägga ner Bromma flygplats senast 2022.
 

Bromma flygplats är dock inte en fråga av betydelse enbart för Stockholm. Tvärtom, flygplatsen är viktig kanske främst för resten av landet, som via de regionala flygplatserna och deras förbindelser till Bromma har rimliga möjligheter att nå Stockholmsregionen.
 

I Skåne har exempelvis samtliga tre flygplatser (Sturup, Ängelholm-Helsingborg och Kristianstad) förbindelser med Bromma. På motsvarande sätt är det i resten av landet – Bromma är ett nationellt nav för inrikesflyget.
 

Om Bromma stängs innebär det därför ett dråpslag mot stora delar av landet. De lokala flygplatserna och deras förbindelser med Bromma är en viktig grundförutsättning för möjligheterna att driva företag ute i landet. En stängning av Bromma hotar därmed både jobb och tillväxt.
 

Brommas betydelse för näringslivet kan illustreras av att 90 procent av de två miljoner inrikesresor som gjordes till och från flygplatsen under 2013 uppges ha varit arbetsrelaterade.
 

Ett beslut om en stängning av flygplatsen kan inte fattas av Stockholms stad, utan måste fattas på statlig nivå. Enligt uppgift är regeringen villig att tillsätta en förhandlingsman för att underlätta en stängning, trots att Stefan Löfven i valrörelsen lovade att inte stänga Bromma flygplats.
 

Vår uppfattning är att en stängning av Bromma under inga omständigheter får genomföras.

.

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

 

Tobias Billström (M)

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Anders Hansson (M)

Olof Lavesson (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Gunilla Nordgren (M)

Patrick Reslow (M)

Ewa Thalén Finné (M)

Hans Wallmark (M)

Boriana Åberg (M)

Anette Åkesson (M)