Motion till riksdagen
2014/15:169
av Cecilia Widegren (M)

Hastighetsbegränsning för A-traktorer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hastighetsbegränsning för A-traktorer.

Motivering

En A-traktor eller EPA-traktor som den heter i folkmun är en serietillverkad bil eller en tung lastbil som är ombyggd så att den har samma egenskaper som en traktor.
A-traktorns körhastighet får uppgå till högst 30 km/h plus 10 procent. Det är då den konstruktiva hastigheten man menar, och det betyder att fordonen är konstruerade för att inte kunna köra i mer än den tillåtna hastigheten och att de endast med svårighet ska kunna ändras till högre hastighet. Reglerna om konstruktiv hastighet för A-traktorer har tillkommit av trafiksäkerhetsskäl.

För att köra A-traktor krävs AM-körkort, vilket är samma som för EU-moppe. Den har en hastighet av 45 km/h. Därmed kan man konstatera att utbildning, trafiksäkerhet och grunden för att framföra ett fordon till en hastighet av 45 km/h redan finns. Således borde det vara helt logiskt att även ett karossfordon som A-traktor skulle kunna framföras i åtminstone 45 km/h.

När reglerna sattes var den hastigheten för traktorer 30 km/h. Enligt EU-regler är den tillåtna konstruktiva hastigheten för traktorer i dag 40 km/h. Eftersom A-traktorn är en svensk företeelse har den därför kvar den svenska begränsningen. En förändring för att A-traktorer ska kunna likställas med reglerna som gäller för EU-mopeder bör övervägas.

.

Cecilia Widegren (M)