Motion till riksdagen
2014/15:1674
av Penilla Gunther (KD)

Skattereduktion för gåvor till idéburet företagande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en skattereduktion för gåvor till idéburna företag som möjlig lösning för kapitalförsörjning.

Motivering

Från och med den 1 januari 2012 är det möjligt att privatpersoner i Sverige, liksom i andra länder under vissa förutsättningar, ska kunna göra skattereduktion för gåvor. Varje gåva ska uppgå till minst 200 kronor och högst 6 000 kronor, och den ska lämnas för vissa bestämda ändamål med socialt innehåll. Gåvomottagaren ska vara godkänd innan gåvan ges. Skattereduktionen har sedan utökats med möjligheten att bidra även till vetenskaplig forskning.

 

Förra året var det drygt 625 000 gåvogivare som bidrog med nästan en miljard kronor till 60 ideella föreningar och där 156 miljoner kronor betalades ut genom skattereduktion.

 

Sedan 2006 finns dessutom möjlighet att som enskild aktieägare ge sin del av aktieutdelningen från ett börsnoterat bolag eller fåmansbolag, om det meddelas innan bolagsstämman, till en eller flera ideella organisationer genom samarbetet Aktiegåvan. På så sätt kan man skattefritt ge bort utdelningen på aktierna och öka gåvans värde.

 

Kapital till stöd för idéburna företag

Det som kallas idéburet företagande bedrivs ofta i ideell förening, ekonomisk förening, kooperativa företag eller stiftelseform. Det kan vara ett äldreboende, en skola, en lanthandel eller något annat som människor gått samman om. Famna är ett exempel på paraplyorganisation för idéburna företag inom vård och omsorg. Stockholms Stadsmission är ett annat exempel som även har arbetsintegrerande sociala företag inom sin organisation.

 

Ofta saknas kapital utifrån som kan användas för investeringar i fastigheter, inventarier eller infrastruktur. Oavsett om det är en församling, en lokal förening eller en regional gren av en större organisation skulle den vara förtjänt av andra företagares eller privatpersoners hjälp att driva och utveckla sin verksamhet.

 

Idéburna verksamheter har generellt sett också svårare med kapitalförsörjning, och ska man kunna konkurrera på vård- och omsorgsområdet till exempel, behöver detta uppmärksammas och åtgärdas.

 

Kristdemokraterna anser att det högsta beloppet på 6 000 kronor för privata givare enligt lagen om skattereduktion för gåvor behöver höjas. När det gäller gåvor till idéburet företagande är en höjning av gränsen en förutsättning. Den utredning jag föreslår bör undersöka vilket belopp som är rimligt i sammanhanget.

 

För de stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund som finns med i Skatteverkets lista över godkända gåvomottagare betyder den nya reformen mycket. Kristdemokraternas framgångsrika arbete har underlättat för socialt behövande att få stöd. För att fortsätta underlätta för de icke vinstdrivna verksamheternas viktiga arbete behövs ett liknande regelverk för de idéburna företagen.

 

Eftersom gåvor numera också omfattar forskning, är det ytterligare ett område där den sociala ekonomins aktörer behöver få stöd för sin verksamhet utifrån vetenskapliga rön.

 

Skatteverkets lista över stiftelser, ideella föreningar med mera som är godkända som gåvomottagare bör utökas så att det klargörs att även idéburna företag i sina olika driftsformer kan vara mottagare. Vilka former av juridiska personer som är lämpliga mottagare samt vilka beloppsgränser som skall gälla för dessa bör utredas.

.

Penilla Gunther (KD)