Motion till riksdagen
2014/15:1662
av Penilla Gunther (KD)

Lärlingsersättning till företag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över och förenkla reglerna för utbetalning av lärlingsersättning till företag.

Motivering

Den elev som går på en gymnasial lärlingsutbildning har möjlighet att söka lärlingsersättning. Det är ett bidrag för måltider och resor när eleven är lärling på en arbetsplats. För att få detta krävs att man har rätt till studiehjälp och har ett utbildningskontrakt mellan eleven, skolan och arbetsplatsen för lärlingsplatsen. Ansökan om lärlingsersättning görs till CSN av eleven själv.

Det företag som tar emot en lärling har också möjlighet att få en ersättning för utbildad handledare med 5 000 kr från Skolverket, per elev och termin.

Bidraget lämnas till huvudmannen (skolan) som sedan oavkortat ska betala ut ersättningen till respektive arbetsgivare. Denna ”omväg” av pengar, via huvudmannen och sedan till de arbetsgivare som tagit emot lärlingar, är en ganska omfattande administrativ process, som tar tid från annat arbete i skolan.

Det vore därför bättre att skolan endast rapporterar in uppgifter om lärlingsplatserna och vilka företag det gäller till Skolverket som sedan betalar ut lärlingsersättningen direkt till arbetsgivarna, utan mellanhand. Det vill jag att regeringen ges tillkänna.

.

Penilla Gunther (KD)