Motion till riksdagen
2014/15:1622
av Mikael Oscarsson (KD)

Införandet av fri församlingstillhörighet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa lagen om Svenska kyrkan med syfte att möjliggöra för Svenska kyrkans medlemmar att fritt välja församlingstillhörighet.

Motivering

Staten är inte skild från staten fullt ut. Det är fortfarande så att vi har lagstiftning som reglerar Svenska Kyrkans inre väsen. En sådan fråga handlar församlingstillhörigheten. Det är inte möjligt att välja vilken församling inom Svenska kyrkan som man vill vara medlem i, vilket framförallt är kopplat till kyrkoavgiftens upptagande.

Men det finns en lång rad legitima anledningar att vilja tillhöra en annan församling än den man är folkbokförd i. Det finns många som känner en bristande samhörighet med den församling man tillhör rent geografiskt. Istället har många starka gemenskapsband med exempelvis sin födelseförsamling eller sin vigselförsamling, eller församling vid sommarstugan. Detta är en fråga lagstiftaren måste kunna tillgodose. Tiden är, i vart fall ur lagteknisk bemärkelse, mogen för att låta Svenska kyrkans medlemmar själva avgöra vilken församling de vill tillhöra. Idag är detta endast möjligt gällande en handfull icke-territoriella församlingar (ex: Finska församlingen).

Lagen om Svenska kyrkan behöver avskaffas och dessa frågor bör överlåtas till Svenska kyrkan själv att reglera, utan statens inblandning.

.

Mikael Oscarsson (KD)