Motion till riksdagen
2014/15:1587
av Andreas Carlson (KD)

Götalandsbanan via Jönköping


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fortsätta planera för snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg, via Jönköping.

Motivering

Den dåvarande alliansregeringen presenterade förslag att bygga höghastighetsbanor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö med ett nav i Jönköping. Det är oerhört angeläget att fortsätta planera för denna historiska infrastruktursatsning. Förslaget innebär den största samlade investeringen i järnväg sedan de första stambanorna började byggas i Sverige under andra hälften av 1800-talet. Byggandet av de nya stambanorna kan inledas 2017 och vara helt klart omkring 2035.

Första steget mot en stambana för snabbtåg är de redan beslutade järnvägssatsningarna Stockholm–Linköping och Göteborg–Borås. Dessa infrastruktursatsningar är välkomna och välbehövliga och ska ses som inledande steg mot en sammanhängande snabbtågsbana Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö via Jönköping. Med hela stambanan på plats knyts flera arbetsmarknadsregioner närmare varandra. Detta stärker företagens möjlighet att hitta kompetent personal när pendlingsmöjligheterna ökar avsevärt. De nya stambanorna bedöms klara hastigheter upp till 320 kilometer i timmen. Restiden mellan Jönköping och Stockholm skulle minska till knappt en och en halv timme, det vill säga mer än en halvering jämfört med idag. Restiden mellan Stockholm och Göteborg skulle bli 2 timmar och restiden mellan Stockholm och Malmö 2,5 timmar.

När regionernas universitet och högskolor länkas samman ökar också möjligheter för entreprenörer i innovativa företag. Snabbtåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö via Jönköping möjliggör för fler, snabbare och mer punktliga transporter av både passagerare och gods på järnväg. Därmed skapas bättre förutsättningar för jobb och tillväxt. Det blir självklart också lättare att samla familjen, studera i en annan stad eller besöka olika evenemang.

Det är inte bara större städer som Jönköping, Linköping och Borås som gynnas av Götalandsbanan. Mindre orter, som exempelvis Mullsjö, kommer att få goda lokala förbindelser till snabbtåget vilket öppnar nya möjligheter. Med denna utbyggnad frigörs också utrymme på de gamla spåren för mer transporter av gods vilket naturligtvis också är viktigt. Det är viktigt att planering för snabbtåg i linje med Alliansens förslag i Sverigebygget, på hela sträckan mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, via Jönköping fortsätter. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Andreas Carlson (KD)