Motion till riksdagen
2014/15:1506
av Olle Felten och Kent Ekeroth (SD)

Generalklausul mot kemiska preparat med narkotisk effekt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en generalklausul mot insmuggling av kemiska preparat med narkotisk effekt.

Motivering

I lag (1995:575) mot skatteflykt införs en generalklausul mot skatteflykt. Syftet med lagen är att kriminalisera åtgärder där ”skatteförmånen med hänsyn till omständigheterna kan antas ha utgjort det övervägande skälet för förfarandet”.

 

Tullverket har under en lång följd av år påpekat problematiken med att den olagliga narkotikaindustrin ändrar sina preparats kemiska sammansättning med mycket små förändringar så snart ett preparat har klassats som narkotika och därigenom blivit olagligt att införa och sälja i vårt land. Därigenom ligger dessa verksamheter ofta ett steg före de rättsvårdande myndigheternas ansträngningar för att minimera införseln av skadliga droger.

 

Vi vet att drogmissbruk har mycket allvarliga skador för såväl hela samhället som för den enskilda missbrukaren och dennes omgivning. Brottslighet och misär följer i dess spår med omfattande negativa konsekvenser för samhället i stort.

 

Sättet att hantera skattebrott respektive narkotikabrott visar att samhället är effektivare på skattebrottsområdet än när det gäller att bekämpa samhällsproblemen med olaglig droghandel. Vi måste få en snar ändring på detta förhållande, genom att använda samma principiella hållning som i fallet med lagen mot skatteflykt när en ny lagstiftning formas för att motverka insmugglingen, försäljning och hantering av kemiska droger med narkotikaklassad effekt.

 

Vi måste ge de rättsvårdande myndigheterna de verktyg som krävs för att kunna uppfylla målen att motverka dessa skadliga preparats framfart i samhället.

 

Vi föreslår därför att regeringen skyndsamt utreder förutsättningarna för en generalklausul med syftet att ligga steget före narkotikaproducenternas förändringsstrategier, som idag innebär att man enkelt kan kringgå lagstiftningen mot skadliga droger och som därmed utgör ett allvarligt hot mot såväl enskilda individer som mot samhället i stort.

 

Inriktningen på en sådan lagstiftning bör ta sikte på syftet med användningen av det aktuella preparatet när kriterierna för att klassa ett preparat som olaglig narkotika fastställs, det vill säga samma grundläggande tankegång som bakom generalklausulen mot skattefusk.

 

En sådan lagstiftning skulle komma att ge polis och tull de verktyg som krävs för att lyckas bättre i kampen mot den illegala droghandeln.

 

 

.

Olle Felten (SD)

Kent Ekeroth (SD)