Motion till riksdagen
2014/15:1437
av Johan Andersson m.fl. (S)

Öka inslaget av geriatrik i läkarutbildningen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inslagen av geriatrik bör stärkas i läkarutbildningen.

Motivering

Äldres hälsotillstånd har successivt förbättrats de senaste 15 åren. I Sverige kan personer som är över 65 år förvänta sig fler år med god hälsa än i andra jämförbara länder. Med ökande livslängd förskjuts vård- och omsorgsbehovet uppåt i åldrarna, men det blir inte kortare. Fler lever friska längre men tiden som sjuk är lika lång som tidigare.

För att möta denna förändring anser vi att läkarutbildningen i Sverige bör utvecklas så att större hänsyn tas till den framtida demografiförskjutningen med en allt större och äldre åldersgrupp. Det finns i dag en stor kunskapsbrist inom geriatriken vilket är oroväckande. För att komma tillrätta med denna brist så bör utbildningsinsatser sättas in så att Sverige kan hållas samman. Många äldre människor bor på landsbygden där tillgången till primärvård och läkare med en bra kunskap om ålderssjukdomar saknas. Det är inte ovanligt att man som vårdsökande enbart hänvisas till den läkarerfarenhet som finns på orten. Detta bör ses över så att det finns en större mångfald av läkare för att möta framtidens vårdbehov. Läkarutbildningen behöver utvecklas och förbättras i takt med att befolkningsstrukturen förändras. De äldre blir allt fler, vilket får till följd att läkarna behöver stärka sina kunskaper inom geriatriken för att möta framtidens behov.

.

Johan Andersson (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Johan Löfstrand (S)

Teresa Carvalho (S)

Mattias Ottosson (S)