Motion till riksdagen
2014/15:1409
av Hans Rothenberg (M)

Konkurrens på lika villkor inom välfärden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se till att företag som är verksamma inom välfärdssektorn konkurrerar fullt ut på samma villkor som offentliga aktörer inom densamma.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se till att företag som är verksamma inom välfärdssektorn inte får begränsade konkurrensmöjligheter genom att restriktioner av vinstuttag införs.

Motivering

I regeringens budgetproposition för 2015 framhålls att konkurrens är en av flera viktiga förutsättningar för skapandet av ett innovativt företagsklimat. Konkurrens utgör en drivkraft för företagen att vara effektiva och förbättra utbudet av produkter och tjänster. En effektiv konkurrens kommer konsumenterna till del genom ökade valmöjligheter, högre kvalitet på produkter och lägre priser. I ett längre perspektiv är en av konkurrenspolitikens viktigaste uppgifter att skapa förutsättningar för nya företag och verksamheter att utmana befintliga företag, särskilt på marknader med ett fåtal företag.

 

I BP 15 anför regeringen vidare att moderna och effektiva regelverk är viktiga förutsättningar för att undanröja hinder för en effektiv konkurrens och för att få till stånd väl fungerande marknader. En övervägande del av konkurrenslagstiftningen utgör en anpassning till motsvarande regler inom EU-rätten. Det är eftersträvansvärt att det råder likhet i materiellt hänseende mellan nationella och EU-rättsliga konkurrensregler.

En förutsättning för väl fungerande marknader är, utöver en modern konkurrenslagstiftning och en effektiv konkurrenstillsyn, att det inte finns onödiga hinder för att träda in och ut ur olika marknader. Det är också viktigt med likvärdiga villkor mellan privata och offentliga aktörer. Att begränsa företags vinster inom en specifik näringssektor vore således diskriminerande men också till men för de konsumenter som nyttjar deras tjänster och har rätt att förvänta sig bästa möjliga förutsättningar för god leverans.

 

Det sistnämnda är framför allt av central betydelse för företag verksamma inom välfärdssektorn (vård, skola och omsorg) – en sektor som historiskt sett dominerats av offentliga utövare. För att kunna utveckla sin verksamhet och bli konkurrenskraftiga gentemot andra och större aktörer är det därför ytterst angeläget att det inte finns konkurrenshinder i form av nationella lagar och regelverk som begränsar företagens möjligheter att kunna utvecklas. För mindre företag i en etablerings- och utvecklingsfas är det angeläget att kunna skapa marginaler genom vinst för att ha möjlighet att växa genom investering i ny materiel, personalens kompetensutveckling samt möjligheter till ökat löneutrymme för desamma. I slutänden gagnar det en stabil och kvalitativ välfärd för såväl samhälle som enskilda.

.

Hans Rothenberg (M)