Motion till riksdagen
2014/15:1389
av Mikael Oscarsson (KD)

Åtgärder mot människohandel


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetet mot människohandel i den nya nationella polismyndigheten.

Motivering

I dag är ofattbara 27 miljoner människor fast i nutidens slaveri genom människohandel, vilket är mer än dubbelt så många slavar som det fanns på 1800-talet. Enligt FN är ”human trafficking” världens andra största organiserade brottslighet, och endast vapenhandeln är större. Detta betyder att människohandel på bara några år gått om droghandeln.

 

Freethem, en svensk människorättsorganisation som arbetar mot trafficking, uppger att det uppstod en ny, regional marknad för människohandel i samband med att det forna östblocket föll. Då blev östländerna den främsta rekryteringsbasen för människohandlarna med destinationsländer i övriga Europa. Detta var billigare och enklare än att transportera människor från länder utanför Europa, vilket den organiserade brottsligheten gjort tidigare.

 

Förekomsten av trafficking har därmed blivit mer påtagligt också i Norden, och numera är Sverige ett av destinationsländerna för sexhandel, tvångsarbete, barnarbete osv.

Trots att trafficking – människohandel – är ett brott som i Sverige kan ge upp till tio års fängelse, är det få som blir fällda. Dessvärre är det endast ett par personer inom polismyndigheterna som arbetar konkret med trafficking, vilket troligtvis bidrar till att så få personer fälls för trafficking.

 

Regeringen bör ge den nya polismyndigheten i uppdrag att avdela resurser för att dels höja specialkompetensen, dels kunna rycka ut vid anmälan av misstanke om brott kopplade till människohandel.

.

Mikael Oscarsson (KD)