Motion till riksdagen
2014/15:1354
av Eskil Erlandsson och Kristina Yngwe (C)

Ett nationellt skogsprogram i Sverige och mål om fler byggnader i trä


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett nationellt skogsprogram och mål om fler byggnader i trä.

Motivering

Skogen spelar en viktig roll för jobben och tillväxten i vårt land. Den svenska skogsnäringens investeringar står för en betydande del av svensk industris sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde. Ett svenskt nationellt skogsprogram med ett brett anslag kan ta ett helhetsgrepp kring skogen och leda till fler jobb på landsbygden och underlätta omställningen till en biobaserad ekonomi. Vi ser det som nödvändigt att regeringen tar initiativ till framtagandet av ett sådant program.

 

Det finns också stor potential i träbyggandet. Genom en tydlig ambition om att andelen trä i byggnader ska öka kan vi få fart på det industriella byggandet och därmed fler klimatsmarta hus. En förstärkning av utbildningsinsatserna för allt från arkitekter och konstruktörer till byggnadsarbetare är dessutom nödvändig så att man ser trä som det naturliga och miljövänliga byggnadsmaterialet.

.

Eskil Erlandsson (C)

Kristina Yngwe (C)