Motion till riksdagen
2014/15:1347
av Lena Ek och Kristina Yngwe (C)

Kostnad och sanktioner vid borttappade pass


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att se över reglerna och avgifterna för att förnya ett borttappat eller stulet pass.

Motivering

Alla svenska medborgare har rätt att ha ett pass. Rätten till identitetshandling eller pass är en mycket viktig del av de mänskliga rättigheterna och självklart i en demokrati. Svenska pass förnyas efter ansökan när giltighetstiden gått ut. I Sverige har svenska medborgare också rätt att få ett nytt pass om det gamla förlorats oavsett anledning. Rätten till förnyat pass har ingen övre gräns utan gäller oavsett hur många gånger man förlorat sitt pass. I det svenska systemet ställs inga frågor och görs inga kontroller; priset eller avgiften för förnyat pass är också den- eller detsamma.

 

De senaste åren har antalet pass som anmälts som stulna eller borttappade ökat kraftigt. 2008 förnyades drygt 45 000 pass som angavs som stulna eller borttappade. Prognosen för 2014 är över 60 000. Det kan naturligtvis finnas anledningar till detta, som ökat resande eller att respekten för pass som värdehandling minskat. 

Inom EU finns olika regler. Det finns länder som successivt ökar kostnaden för förnyade pass om det händer flera gånger. Andra länder kallar till polisförhör om medborgare tappat flera pass samma år. Då stulna eller falska passhandlingar ofta figurerar i polisutredningar om människosmuggling eller annan brottslig verksamhet finns det anledning att se över vilka rutiner och regler som gäller i Sverige.

.

Lena Ek (C)

Kristina Yngwe (C)