Motion till riksdagen
2014/15:1314
av Daniel Bäckström och Anders Ahlgren (C)

Strandskydd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra det generella strandskyddet.

Motivering

Efter valet 2006 tog Centerpartiet initiativ till en översyn av strandskyddslagstiftningen. Syftet var att öka legitimiteten och flexibiliteten för att öka möjligheterna till utveckling av strandnära områden på landsbygden. Proposition 2008/09:119 innehåller politikens uppdrag till den kommande myndighetsutövningen och där beskrivs bland annat de problem som fanns med den gamla, stelbenta lagstiftningen.

I lagstiftningen ingick flera delar. LIS-områden skulle kunna pekas ut där utveckling kan ske. En översyn av det utökade skyddet skulle göras och där ställdes detaljerade krav på vad som krävdes för att besluta om ett utökat skydd.

I Värmland såg många fram emot detta. Strandskyddet omfattar 300 000 hektar, om man lägger ihop grundnivån på 100 meter och länsstyrelsens förslag (sommaren 2014) till utökat strandskydd till maximalt 300 meter. Det är ungefär 13 % av länets totala yta, eller tio gånger så mycket som länets reservat.

I Dalarna har också kommunerna många mil med obebodda stränder. Där finns gott om utrymme för människor att bygga bostäder i väldigt attraktiva lägen, utan att det riskerar att leda till överexploatering. Därför finns det heller ingen anledning att ha samma strandskyddskrav som i exempelvis Stockholms skärgård.

När vi nu har levt i det nya systemet kan vi se att det i flera avseenden är sämre än det gamla. LIS-områdena har visat sig vara svåra och kostsamma att ta fram. Möjligheterna till dispens är fortsatt mycket små och i översynen av det utökade skyddet ritas stora områden in, trots att detaljerade underlag saknas.

Tillämpningen av lagstiftningen har således blivit en besvikelse och skiljer sig åt avsevärt över landet. Myndighetsutövningen behöver få tydligare instruktioner och det behövs nu radikala förändringar som gynnar nybyggnation och som ger hela landet utvecklingsmöjligheter och landsbygden ökad attraktionskraft.

Därför föreslår vi att det generella strandskyddet tas bort och att de strandområden som är särskilt skyddsvärda ska markeras så att möjligheterna att bygga där förbjuds eller begränsas.

Vi slår vakt om allemansrätt och biologisk mångfald, men vattennära verksamhet och boende är också viktiga redskap för att utveckla hela landet.

.

Daniel Bäckström (C)

Anders Ahlgren (C)