Motion till riksdagen
2014/15:1266
av Martin Kinnunen (SD)

Avveckling av hyresregleringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stegvis avveckla hyresregleringen på ett ordnat sätt.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att begränsa handläggningstiderna för nya byggbeslut.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att överklaga byggbeslut.

Motivering

Bostadspolitiken är ett av svensk politiks stora sorgebarn. Ingen egentlig reformering har skett av bostadspolitiken och idag kan vi se problem på alla nivåer. Vi har omfattande problem med underhåll, bostadsbrist, skuldsättning, överhettad bostadsmarknad, svarthandel av hyreskontrakt och bostadsbrist. Till detta kommer en mycket kraftig invandringspolitik som man aldrig tagit hänsyn till i utformandet av bostadspolitiken.

Hyresregleringen som infördes som en tillfällig åtgärd under andra världskriget har tillåtits leva kvar vilket är djupt beklagligt. Hyresregleringen eller bruksvärdessystemet som det kallas i svensk lagstiftning är skadlig för bostadsmarknaden och är en huvudförklaring till den utbredda bristen på bostäder. Det vore därför önskvärt att utreda hur hyresregleringen på ett ordnat sätt stegvis kan avvecklas.

Andra problem på bostadsmarknaden handlar om regelverk som försvårar nybyggnation. Det är önskvärt att arbetet med ytterligare regelförenklingar fortsätter och att handläggningstiderna begränsas. Ett stort problem vid byggen av nya bostäder är att de drar ut på tiden till följd av överklagade byggbeslut. Man bör se över möjligheterna att överklaga byggbeslut för att undvika att byggen av nya bostäder fördröjs.

.

Martin Kinnunen (SD)