Motion till riksdagen
2014/15:1255
av Sten Bergheden (M)

Premiera företag som sköter sig genom mindre kontroller och lägre avgifter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att premiera skötsamma företagare.

Motivering

Det är en mödosam process att starta och driva företag i Sverige. Inte nog med att avgifter och skatter är både många och höga, dessutom måste en stor mängd tillstånd, regler och blanketter uppfyllas för att alla myndigheter ska bli nöjda. Det är självfallet bra att det finns någon form av kontroll av diverse tillstånd, men när skötsamma småföretagare tvingas ha kontakt med över tjugo olika myndigheter dagligen i sitt arbete har det gått för långt. Det kan inte vara meningen att företagare ska lägga för mycket tid på administration när det de vill syssla med är att utveckla sin verksamhet.

Visserligen finns det rötägg i alla branscher, men merparten av företagarna i Sverige sköter avgifter, tillstånd och regelefterlevnad mycket bra. Det är därför inte mer än rimligt att skötsamma småföretagare premieras genom färre kontroller och onödiga tillstånd, och även med lägre avgifter. Denna tid kan myndigheter istället lägga på effektivisering av sin verksamhet eller på att se till att mindre nogräknade företag följer reglerna. Det skulle dessutom bidra till ökad tillväxt och välstånd i Sverige. Och inte minst, det skulle ge skötsamma företagare motivering att fortsätta utveckla sina företag.

Det bör därför göras en översyn av möjligheten att premiera skötsamma företagare genom färre kontroller och lägre avgifter.

.

Sten Bergheden (M)