Motion till riksdagen
2014/15:1249
av Sten Bergheden (M)

Gårdsförsäljning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning och ombud.

Motivering

Våren 2010 presenterade regeringen uppdraget till en ny utredning rörande gårdsförsäljning av alkohol, som resulterade i ett första delbetänkande under vintern samma år. Hösten 2012 meddelades emellertid att utredningen lagts vilande då bedömningen var att gårdsförsäljning enligt det nuvarande förslaget inte var förenligt med Systembolagets monopol som alkoholförsäljare i Sverige.

Sedan sommaren 2008 är det dock möjligt för enskilda svenska lokalproducenter av vin och öl att sälja sina produkter, efter en särskild ansökan, på det närmaste systembolaget. Två år senare utvidgades detta till att istället gälla de tre närmaste systembolagen.

Det var ett välkommet steg i rätt riktning. Systembolaget har nu tagit ytterligare steg i rätt riktning genom att från och med den 1 september 2014 införa nya riktlinjer. Systembolagets nya riktlinjer innebär att mindre, lokala bryggerier kommer att få skicka sina produkter till en depå i Örebro för att produkterna ska kunna beställas. Dessutom utökas antalet systembolag som man som ölproducent får finnas i, från tre till tio inom en tiomilsradie.

Trots detta finns det fortfarande potential till ytterligare utveckling. Genom det nuvarande regelverket riskerar den lokalproducerade entreprenören fortfarande att hämmas endast på grund av geografisk tillhörighet. Det är givetvis oerhört stor skillnad på hur stor kundkrets man kan nå beroende på var i Sverige man har tillstånd att sälja sina produkter. Konkurrensen blir därmed snedvriden och godtycklig, endast baserad på hur nära man som entreprenör har till de tio närmaste systembolagen.

Regelverket känns fortfarande inte rättvist. Regeringen bör därför överväga att se över möjligheten att utöka de försäljningsställen där lokalproducerade alkoholprodukter kan säljas så att olika lokala producenter når samma omfattning på kundkrets.

På mindre orter som saknar systembolag kan andra affärer som exempelvis den lokala Ica-butiken eller lanthandeln fungera som ombud. I dag finns det cirka 500 olika ombud runt om i Sverige. Man lämnar som konsument in sin beställning till ombudet som sedan beställer varorna ifrån Systembolaget. Därefter hämtar man ut sin beställning i samma affär.

Ombudssystemet är en bra service för de människor som har långt till sitt närmaste systembolag, inte minst för glesbygden. Ett sätt att ytterligare förbättra tillgängligheten till Systembolagets produkter är att också lokalproducerande öl- och vingårdar får möjlighet att agera ombud åt Systembolaget. Detta skulle samtidigt lösa frågan om att de lokala öl- och vinproducenterna kunde sälja sina produkter hemma.

.

Sten Bergheden (M)