Motion till riksdagen
2014/15:1247
av Sten Bergheden (M)

Marknadsföring för svensk matexport


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta fram en tydlig marknadsföringsstrategi för ökad export av svensk mat.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avsätta resurser för att lyckas med en ökad export av svensk mat.

Motivering

Vi måste ta vara på Sveriges möjligheter att kunna producera mer svensk mat. Vi har stora förutsättningar för detta och detta måste utnyttjas.

Om vår matproduktion ökar ger det i sin tur fler jobb på landsbygden och i övriga landet.

Många andra länder har kommit mycket längre i sitt arbete med att marknadsföra och sälja sina matprodukter runt om i världen. Till exempel våra europeiska grannländer Tyskland och Danmark exporterar stora volymer av sin matproduktion och Sverige måste ta lärdom av hur de arbetar för att lyckas med export av egenproducerad mat.

Det är därför viktigt att Sverige tar fram en tydlig marknadsföringsstrategi för att öka exporten av svensk mat, samt för att det ska lyckas och bli långsiktigt med export av egenproducerad mat måste Sverige också avsätta resurser till detta.

.

Sten Bergheden (M)