Motion till riksdagen
2014/15:1227
av Sten Bergheden (M)

Turistmoms


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till en sänkt och mer enhetlig turistmoms.

Motivering

Besöks- och turistnäringen har hög tillväxt, och det är inom denna näring en stor andel av de nya arbetstillfällena i Sverige skapas, inte minst för unga människor. Sverige har goda förutsättningar med storstadspuls, naturupplevelser, skärgårdar och en ökad landsbygdsturism med gårdsbutiker och spännande smakupplevelser.

Men momssatserna inom turistnäringen är både många och olika, vilket snedvrider konkurrensen och innebär att små turistföretag riskerar att läggas ned på grund av orimligt höga och godtyckliga momssatser. I vissa fall ska det vara 6 procent, ibland 12 procent och i andra fall 25 procent. Till exempel har guidade båtturer 6 procent moms medan guidade klätter- och kajakturer har 25 procent moms. För djurparker gäller 6 procent men för en guidad bäversafaritur gäller 25 procent moms. Människor som lägger till i en gästhamn får erlägga 25 procent moms medan en 12-procentig moms gäller för en husvagnscamping. Konferensarrangemang beläggs med moms på 25 procent, men momsen för logidelen för samma konferensdeltagare är 12 procent. Det sista exemplet leder till arrangerade notor och dylikt, något som vi också på senare tid noterat när våra egna myndigheter inte vet, eller medvetet kringgått, hur de olika momssatserna skiljer sig när de ska faktureras.

De företag inom turistnäringen som erbjuder liknande upplevelser får alltså betala vitt skilda momssatser och det uppmuntrar till fusk och kan leda till gränsdragningsproblem. Det snedvrider konkurrensen och hotar små turistföretags överlevnad. Olika momssatser medför regelkrångel för företagare och klingar inte speciellt väl med att det ska vara enkelt att vara företagare. Företagen ska syssla med att utveckla sin verksamhet, inte med administrativt krångel. Den svenska turistnäringen behöver rättvisa och lika villkor.

En lägre och mer enhetlig momssats skulle underlätta för företag att våga starta utan att behöva tänka på vilka tjänster som belastas med en mer fördelaktig moms. Regeringen bör ges i uppdrag att se över dagens momssatser för olika verksamheter inom turistnäringen i syfte att de harmonieras på en lägre nivå. Det skapar tillväxtmöjligheter och underlättar för branschen, samtidigt som fusket kan minskas. Det bör därför göras en översyn av möjligheten till en sänkt och mer enhetlig turistmoms.

 

.

Sten Bergheden (M)