Motion till riksdagen
2014/15:1164
av Hans Ekström och Caroline Helmersson Olsson (S)

En nationell stiftelse för att möjliggöra inlösen och bevarande av viktiga kulturarv och samlingar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att bilda en nationell stiftelse med uppgift att lösa in och bevara viktiga kulturarv och samlingar för eftervärlden.

Motivering

I och med avvecklingslagens införande 1964 blir det vanligare att fideikommiss upphör. Detta innebär att betydande kulturarv och konstsamlingar riskerar att gå förlorade.

 

Staten kan undantagsvis enligt avvecklingslagen, om regeringen finner det erforderligt med hänsyn till betydande allmänt intresse och för att förebygga uppdelning av egendom, förordna om att egendomen avstås till staten mot ersättning. Staten har dock endast utnyttjat möjligheten till inlösen vid ett tillfälle, ett kulturhistoriskt värdefullt arkiv införlivades i Ericsbergs Fideikommissbo i Sörmland. Andra fall där staten övervägt att inlösa, men bestämt sig för att avstå har gällt konstsamlingen vid Biby gård i Sörmland samt skånska fideikommisset Wanås. Wanås hade en av Sveriges förnämsta konstsamlingar, omfattande 77 tavlor, målade av kända mästare som Rembrandt, Rubens och van Dyck.

 

På grund av bristande resurser finns det sällan någon statlig möjlighet att lösa in dessa kulturskatter. Betydande kulturarv och samlingar riskerar att gå förlorade genom att de genom avyttring styckas upp och sprids, ofta utanför Sveriges gränser.

 

För att bevara dessa historiskt värdefulla kulturskatter bör riksdagen se över möjligheten att bilda en nationell stiftelse med uppgift att lösa in och bevara dessa för eftervärlden viktiga kulturarv och samlingar.

.

Hans Ekström (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)