Motion till riksdagen
2014/15:113
av Jenny Petersson (M)

Tillåt frivilliga skatteinbetalningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att tillåta frivilliga skatteinbetalningar.

Motivering

Med vänsterregeringen kommer skatterna på arbete att höjas nästa år.

Både före och efter riksdagsvalet 2014 lyfte flera namnkunniga personer sin vilja att höja skattetrycket i Sverige. En vilja att ytterligare bidra till vår gemensamma välfärd bör givetvis välkomnas.

Under Alliansens åtta regeringsår prioriterades arbetslinjen. För de allra flesta heltidsarbetande i Sverige innebar detta bland annat skattelättnader på drygt 1 500 kronor. Samtidigt har statens totala skatteintäkter ökat. Alliansregeringen sänkte skattetrycket. År 2013 uppgick det till 42,9 procent [1].

Vad det extra ekonomiska utrymmet i människors privatekonomi används till, är upp till var och en. Politikens mål bör vara att skapa bästa möjliga förutsättningar för människor att kunna styra sina egna liv.

I dagsläget finns dock ingen möjlighet för människor att använda sina pengar till att göra ytterligare skatteinbetalningar. Då det finns en vilja från medborgare i Sverige att använda sina pengar till detta, bör det göras möjligt. Regeringen bör således göra en översyn av möjligheterna att öppna upp för människor att göra frivilliga skatteinbetalningar.

[1] http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/

.

Jenny Petersson (M)