Motion till riksdagen
2014/15:1087
av Gunilla Nordgren (M)

Effektivisering av svensk högskoleutbildning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till relevanta och kvalitetssäkrade sommarkurser för att möjliggöra ett treterminssystem på universitet och högskolor.

Motivering

Enligt ESO-rapporten från Finansdepartementet om effektivitet i svensk högskoleutbildning lägger medianstudenten inom samhällsvetenskap och humaniora cirka 25 timmar i veckan på studier. Enligt OECD (2011) förefaller Sverige ha en relativt hög andel studenter i längre program i en internationell jämförelse. Under de senaste decennierna har antalet högskolestudenter dessutom mer än fördubblats.

Det här för med sig betydande kostnader för samhället och för studenterna. Enligt Sacos studentråd är det ungefär 140 000 studenter som tar paus från studierna under sommaren. Detta innebär inte bara en stor ekonomisk oro för högskolestudenterna utan också att de kommer ut på en sommararbetsmarknad och konkurrerar ut elever med lägre utbildning.

Studenter som studerar på heltid bör ha en arbetsvecka på 35–40 timmar. Ett sätt att få ut studenterna snabbare från högskolan skulle kunna vara en tredje termin samtidigt som man såväl ökar som kvalitetssäkrar utbudet av sommarkurser.

Såväl studenterna som samhället skulle göra en ekonomisk vinst om studenterna tog sin examen och började arbeta tidigare.

Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att skyndsamt se över hur högskoleutbildningen kan effektiviseras och samtidigt öka kvaliteten för att studenterna ska komma snabbare ut i arbetslivet.

.

Gunilla Nordgren (M)