Motion till riksdagen
2014/15:1086
av Gunilla Nordgren (M)

Byggande av fler biogasanläggningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att uppmuntra produktionen av biogas.

Motivering

Sverige är idag i många avseenden en föregångare i arbetet mot minskade växthusgasutsläpp. Tack vare styrmedel som koldioxidskatt och elcertifikathandel har utsläppen inom vår el- och värmeproduktion minskat kraftigt.

Inom transportsektorn går dock omställningen långsamt. Trots mål om fossiloberoende fordonsflotta och trots flera alternativa drivmedel på plats så drivs över 90 procent av våra vägfordon idag av bensin och diesel.

Styrmedlen ger inte tillräckliga incitament för transportsektorn att snabbare gå över mot renare bränslen och fordon med lägre utsläpp.

Biogas som fordonsbränsle står idag för en viktig del i omställningen från bensin och diesel. Tack vare biogas kan utsläppen av koldioxidutsläpp minska kraftigt liksom andra hälsofarliga ämnen såsom kväve och partiklar. Biogasen är förnybar och bidrar till effektiv avfallshantering. Produktionen sker lokalt och skapar nya viktiga arbetstillfällen, vilket varit tydligt inte minst i Skåne.

Region Skåne har räknat fram att till år 2020 kan över 3 000 arbetstillfällen skapas och den regionala tillväxten öka med 6,6 miljarder kronor genom satsningar inom biogasområdet.

Trots biogasens alla miljö- och klimatfördelar och möjligheten till nya arbetstillfällen är ökningstakten i produktionen långt ifrån såväl efterfrågan som den realiserbara potentialen. Många lantbrukare, energibolag, massafabriker och andra aktörer som idag skulle vilja starta eller utöka sin biogasproduktion tvekar idag.

WSP har låtit göra en studie som visar på en realiserbar biogaspotential på 22 TWh i Sverige till år 2020.

Jag anser utifrån ovan att det är av stor vikt att regeringen arbetar för att uppmuntra byggandet av fler biogasanläggningar att produktionen av biogas i Sverige kan öka.

.

Gunilla Nordgren (M)