Motion till riksdagen
2014/15:1073
av Magnus Oscarsson (KD)

Underlätta försäljningen av vildsvinsprodukter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förenkla reglerna för försäljning av vildsvinsprodukter.

Motivering

Utvecklingen av vildsvinsstammen har varit explosionsartad. För 25 år sedan uppgick stammen i Sverige endast till ett hundratal djur. Forskare beräknar idag att den svenska vildsvinsstammen har ett omfång om ca 200 000 djur – vilket av vissa anses som en bedömning i underkant. Det har visat sig vara en väldigt svår uppgift att hålla stammen i schack. Förökningstakten är så pass omfattande att det inte tycks spela någon roll att vi i Sverige numera faktiskt skjuter lika många vildsvin som älgar.

Det är Sveriges bönder som får betala det högsta priset för denna utveckling: ständig förstörelse där bökande grisar dragit fram. Böndernas förluster beräknas till flera hundra miljoner per år. I trafiken gör sig vildsvinsstammens utveckling också påmind, med en ständig ökning av antalet olyckor med vildsvin inblandat. Kollisioner med vildsvin orsakar, på grund av djurets låga tyngdpunkt, ofta svåra skador på bilen.             

Stammens utveckling är sådan att de nuvarande regelverken helt enkelt inte är hållbara. Incitamenten för enskilda jägare att ägna sig åt vildsvinsjakt måste öka och berörd lagstiftning måste liberaliseras. Ett av de största problemen är det omständliga förfarandet rörande försäljning och tillvaratagande av vildsvinskött.

Som det ser ut för närvarande riskerar vildsvinsjakten att upplevas som allt för komplicerad, just som en följd av de många snåriga och byråkratiska regelverk som omgärdar kötthanteringen. Exempelvis krävs att köttet hanteras i så kallade vilthanteringsanläggningar, det vill säga av Livsmedelsverket godkända slakterier för vilt. Därutöver gäller för vildsvin mycket kostsamma undersökningar om förekomsten av trikiner, som ska genomföras av personer som genomgått speciella utbildningar och fått godkännande av Livsmedelsverket. Trikintester är nödvändiga, men det måste gå att hitta ett sätt att göra det både billigare och enklare. När det gäller annat viltkött kan jägare, under vissa omständigheter, leverera kött direkt till butiker, restauranger eller konsumenter utan mellanleden. Det gäller emellertid inte vildsvinskött.

Sammantaget är regelbördan kring vildsvinsprodukter ett av de mest uppenbara hindren för en intensifierad jakt. En översyn av regelverket bör göras med den uttalade målsättningen att förenkla hanteringen. Detta bör ges regeringen till känna.

.

Magnus Oscarsson (KD)