Motion till riksdagen
2014/15:1057
av Betty Malmberg (M)

Skattereduktion för gåvor behövs


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behålla gällande skattereduktion för gåvor.

Motivering

S-MP-regeringen har i sin budgetproposition för 2015 aviserat att skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet, till på förhand godkända gåvomottagare, som alliansregeringen införde 2012, ska slopas från och med 1 januari 2016. Detta vore mycket olyckligt. S-MP-regeringen anser det inte vara en uppgift för skattesystemet att stödja ideell verksamhet utan att den typen av prioriteringar ska ”avgöras av demokratiskt valda organ och deras representanter”. Den uppfattningen delar jag inte i likhet med de många svenskar som har skänkt stora belopp till ideella föreningar. Det är trots allt så att ideella krafter behövs och gör ett föredömligt samhällsarbete såväl i Sverige som internationellt. Regeringen framför vidare att en avdragsrätt för gåvor till ideell verksamhet också minskar utrymmet för det samhälleliga stödet och ökar den ideella sektorns verksamheters beroende av enskilda personers förmåga och vilja att bidra. Detta är ett mycket märkligt påpekande eftersom det är precis det som ideellt engagemang handlar om.

Ideella organisationer uträttar som sagt ett viktigt samhällsarbete och ingår i det som vi idag kallar för tredje sektorn. Det är de som ordnar läxläsning för många av våra invandrare, det är de som ser till att familjer får julmat och julklappar på bordet när samhällets hjälp inte räcker till. Det är de som ordnar natthärbärge för hemlösa, som frivilligt lägger sin tid och sitt engagemang för att hjälpa andra människor, människor som är mer utsatta än de flesta av oss andra är. De hjälper till att samla in pengar för att förbättra världen för barn runt om vårt jordklot, och de hjälper och stöder svenska barn i svårigheter såsom till exempel Bris gör. En hjälp när inte samhället räcker till.
Bris tillsammans med Röda Korset, Rädda Barnen, Läkarmissionen, Läkare Utan Gränser och många, många fler, riskerar med regeringens förslag att nu gå miste om mycket pengar som kan hjälpa barn i svåra situationer. Märkligt i sammanhanget är att regeringen fortsatt väljer att stödja ideellt arbetande kvinnojourer. Detta har jag i och för sig inget emot men är det verkligen rimligt att regeringen ska göra skillnad på olika ideella organisationers nytta i samhället.

Det är förvånansvärt att S-MP-regeringen inte ser värdet av ideella insatser. För självklart kommer privatpersoner och företag, som idag stödjer dessa organisationer med frikostiga gåvor, att fundera både en och två gånger innan de ger nya pengagåvor om förslaget blir verklighet. Dessutom är de pengar som frivilligorganisationerna idag får redan skattade för, både då det gäller pengar skänkta av företag och privatpersoner.

2013 var det över 761 000 personer som tillsammans gav bort 1,3 miljarder kronor till godkända gåvomottagare inom ramen för gåvoavdraget. Det var en ökning med nära 36 procent jämfört med 2012. Att detta skatteavdrag nu ska slopas efter bara 3 år är anmärkningsvärt girigt av regeringen. Skatteintäkterna som sparas på tilltaget beräknas till 251 miljoner kr men det innebär samtidigt att ideella sektorn går miste om drygt 1,3 miljarder kronor bara för att S-MP-regeringen menar att det är de som politiker som ska avgöra vilka organisationer som uträttar ett värdefullt ideellt arbete. Det är upprörande.

Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

.

Betty Malmberg (M)