Motion till riksdagen
2014/15:1010
av Linus Bylund m.fl. (SD)

Dubbeldagar i föräldraförsäkringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utöka antalet dubbeldagar i föräldraförsäkringen till 60 dagar.

Motivering

Enligt nuvarande regelverk kan föräldrarna under barnets första år ta ut föräldrapenning för samma dagar. Dessa dagar kallas dubbeldagar. Dock är det idag endast tillåtet med 30 sådana dagar och de kan heller inte tas av de 60 dagar som är reserverade för de enskilda föräldrarna. Vi menar att antalet dubbeldagar bör ökas till 60 då dessa, speciellt under barnets första tid efter förlossningen, kan underlätta för de kvinnor som efter en lång och komplicerad graviditet och förlossning behöver tid för att återhämta sig innan föräldraförsäkringen åläggs endast den ena föräldern.

 

Däremot är det helt upp till föräldrarna att avgöra om dessa dubbeldagar ska utnyttjas och i vilken grad. Likaså bör nuvarande regelverk ändras så att även de reserverade dagarna ska få användas som dubbeldagar.

 

Alla familjer är unika. Vissa välkomnade de första 30 dubbeldagarna när de inrättades den 1 januari 2012, medan andra inte hade någon användning för dem. Sverigedemokraternas familjepolitik syftar till att möjliggöra en hög grad av valfrihet, där en fördubbling av antalet dubbeldagar är ett av stegen.

Det ovan anförda bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

.

Linus Bylund (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

David Lång (SD)

Julia Kronlid (SD)