Motion till riksdagen
2014/15:1003
av Solveig Zander (C)

Grön rehabilitering – en läkande kraft


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att grön rehabilitering ska erkännas som rehabiliteringsform på samma sätt som den konventionella vården.

Motivering

Grön rehabilitering väntar fortfarande på det stora genombrottet och acceptansen. Trots att forskning i dag visar att den är väl så effektiv som de konventionella metoderna. Rehabträdgården vid Alnarp i Skåne har genom professor Patrik Grahn utvecklat den så kallade Alnarpmetoden. Den har fått stor uppmärksamhet men i rehab-Sverige är det fortfarande den konventionella skolmedicinen som styr, förutom i Region Skåne där man är framsynt och samarbetar med Alnarp. Metoden, som baseras på neurofysiologiska och miljöpsykologiska forskningsrön, handlar om att mobilisera deltagarnas självläkande krafter, ge ökad självkänsla och en känsla av meningsfullhet. Metoden är multimodal och olika yrkesgrupper samverkar med psykologiska insatser och kroppsliga aktiviteter i en miljö där man tar hjälp av naturen.

”Riktig vård” är att få mediciner och vi ser idag hur läkemedelskostnaderna stiger. Självklart tjänar inte läkemedelsbranschen på grön rehabilitering. Men metoden är effektiv och kan användas vid flera av de diagnoser som står för en stor del av sjukskrivningarna i vårt land. Två tredjedelar av de personer som drabbas av utmattningssymptom, eller utbrändhet som det kallas i dagligt tal, är kvinnor. Ändå ingår inte eller kanske därför ingår inte grön rehabilitering i rehabiliteringsgarantin som slutits med SKL och regeringen. Det är hög tid att införa fler rehabiliteringsmetoder än de som nu är godkända, för människor har olika behov.

När Försäkringskassan inte accepterar grön rehabilitering uppstår det problem för man kan inte testa och utvärdera när terapin inte kan bedrivas. Evidens är nämligen en av bristerna, påstås det. Trots att Patrik Grahn och Alnarpmetoden visade att av ca 120 blev signifikant bättre både i symptom och funktion. Det var redan under åren 20022008 som dessa deltog i terapin. Nu har det givetvis varit fler. De flesta av dessa personer hade inte längre ersättning från Försäkringskassan och ändå var det personer som varit sjukskrivna i minst fyra och ett halvt år.

Det finns internationella studier av grön rehabilitering och de visar tydligt att rehabiliteringsformen är likvärdig med andra metoder. Men det gäller att tydliggöra vad vi menar med grön rehabilitering. Det är inte som i USA där folk planlöst går omkring i naturen utan en metod med tydliga kriterier och innehåll. Med Alnarpmetoden arbetar välutbildade sjukvårdskunniga terapeuter såsom arbetsterapeuter, sjukgymnaster och personer med psykosociala kompetenser.

 

Med hänvisning till ovanstående föreslås att grön rehabilitering accepteras som sjukvårdande behandling och att den ska ingå i rehabiliteringsgarantin som gäller mellan SKL och regeringen.

 

.

Solveig Zander (C)