Försvarsutskottets betänkande 2014/15:FöU4

Några ändringar i lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2014/15:22 Några ändringar i lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret samt en motion som väckts med anledning av propositionen. I propositionen gör regeringen bedömningen att regelverket som avser disciplinansvar för personalen inom Försvarsmakten och i övrigt inom totalförsvaret i grunden bör bestå oförändrat. Regeringen lämnar dock ett antal förslag på ändringar i lagen (1994:1811) om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m., förkortad LDT. Det föreslås att disciplinpåföljden extratjänst avskaffas. Enligt förslaget ska den nu obligatoriska skyldigheten att besluta om disciplinpåföljd i de fall av disciplinförseelser som inte bedöms som ringa ersättas med en bestämmelse som innebär att myndigheten avgör när en disciplinpåföljd ska beslutas. Vidare föreslås en avgränsning av LDT:s tillämpningsområde gentemot högskolans disciplinregler när det gäller officersaspiranter vid Försvarshögskolan. Dessutom föreslås vissa förtydliganden och språkliga ändringar. I propositionen föreslås också att Försvarsmakten, liksom tidigare, inte ska omfattas av kravet på anmälan av olycksfall och tillbud till Arbetsmiljöverket vid internationella militära insatser. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag och avstyrker samtliga motionsyrkanden. I betänkandet finns två reservationer (SD).

1

2014/15:FöU4

Innehållsförteckning  
Sammanfattning.............................................................................................. 1
Utskottets förslag till riksdagsbeslut............................................................... 3
Redogörelse för ärendet .................................................................................. 4
Ärendet och dess beredning.......................................................................... 4
Bakgrund ...................................................................................................... 4
Propositionens huvudsakliga innehåll .......................................................... 5
Utskottets överväganden................................................................................. 6
Lagförslagen................................................................................................. 6
Sammanhållet regelverk för disciplinfrågor inom Försvarsmakten.............. 8
Reservationer ................................................................................................ 10
1. Avslag på propositionen, punkt 1 (SD) ............................................... 10
2. Sammanhållet regelverk för disciplinfrågor inom Försvarsmakten,  
punkt 3 (SD)........................................................................................ 10
Bilaga 1  
Förteckning över behandlade förslag............................................................ 12
Propositionen ............................................................................................ 12
Följdmotionen ........................................................................................... 12
Bilaga 2  
Regeringens lagförslag ................................................................................. 13
Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1811) om disciplinansvar  
inom totalförsvaret, m.m. ........................................................................... 13
Förslag till lag om ändring i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens  
personal vid internationella militära insatser .............................................. 16

2

2014/15:FöU4

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.Avslag på propositionen

Riksdagen avslår motion

2014/15:3022 av Roger Richtoff m.fl. (SD) yrkande 2.

Reservation 1 (SD)

2.Lagförslagen

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.lag om ändring i lagen (1994:1811) om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m.

2.lag om ändring i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2014/15:22 punkterna 1 och 2.

3.Sammanhållet regelverk för disciplinfrågor inom Försvarsmakten

Riksdagen avslår motion

2014/15:3022 av Roger Richtoff m.fl. (SD) yrkande 1.

Reservation 2 (SD)

Stockholm den 17 februari 2015

På försvarsutskottets vägnar

Allan Widman

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Allan Widman (FP), Åsa Lindestam (S), Peter Jeppsson (S), Lena Asplund (M), Alexandra Völker (S), Mikael Jansson (SD), Jan R Andersson (M), Kent Härstedt (S), Daniel Bäckström (C), Jakop Dalunde (MP), Lotta Olsson (M), Paula Holmqvist (S), Roger Richtoff (SD), Stig Henriksson (V), Mikael Oscarsson (KD), Mattias Ottosson (S) och Dag Klackenberg (M).

3

2014/15:FöU4

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2014/15:22 Några ändringar i lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret lämnar regeringen ett antal förslag på ändringar i lagen (1994:1811) om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m., förkortad LDT och i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser. Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och lagförslagen finns i bilaga 2.

Lagrådet har inte haft någon erinran mot förslaget till ändring i LDT. De ändringar som föreslås i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella insatser är däremot av ett sådant slag att regeringen bedömt att en remiss till Lagrådet skulle sakna betydelse. Regeringen har därför inte hört Lagrådet i den delen.

Bakgrund

I och med riksdagens beslut med anledning av propositionen Modern personalförsörjning för ett användbart försvar (prop. 2009/10:160, bet. 2009/10:FöU8, rskr. 2009/10:269) övergick Sverige till ett system där försvarets personalförsörjning i första hand vilar på frivillighet och inte längre huvudsakligen på totalförsvarsplikt. Totalförsvarsplikten har inte upphört, men skyldigheten att genomgå mönstring och att fullgöra värnplikt eller civilplikt kräver att regeringen med hänsyn till Sveriges försvarsberedskap först har beslutat om detta.

Vilka kategorier av militär personal som ingår i Försvarsmakten följer av 2 kap. 2 § förordningen (1996:927) med bestämmelser för Försvarsmaktens personal. I den anställda militära personalen ingår personalgrupperna yrkesofficerare och reservofficerare samt de nya kategorier som tillkom med det nya personalförsörjningssystemet: gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS). En ytterligare kategori anställd militär personal utgörs av de anställda som tjänstgör i internationella militära insatser. Till Försvarsmaktens personal hör vidare flera kategorier av militär personal som inte är anställda: rekryter, officersaspiranter, totalförsvarspliktiga, hemvärnsmän, krigsfrivillig personal, frivillig personal och tjänstepliktig personal.

Anställd militär personal inom Försvarsmakten omfattas i fredstid av de disciplinära reglerna i lagen (1994:260) om offentlig anställning, förkortad LOA, med undantag för de som tjänstgör utomlands i en internationell militär insats. Det rör sig om såväl officerare som gruppbefäl, soldater och sjömän. De fel som kan föranleda disciplinpåföljd kallas tjänsteförseelse. Påföljden för tjänsteförseelse är varning eller löneavdrag.

LDT gäller enligt 1 § för följande: totalförsvarspliktiga under den tid då de är skyldiga att fullgöra värnplikt eller civilplikt enligt lagen (1994:1809) om

4

REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET 2014/15:FöU4

totalförsvarsplikt, de som genomgår utbildning för att få militär anställning i Försvarsmakten eller i övrigt genomgår militär utbildning inom myndigheten (däribland officersaspiranter och rekryter), hemvärnsmän under den tid då de är tjänstgöringsskyldiga, de som genom krigsfrivilligavtal eller annat avtal åtagit sig att tjänstgöra frivilligt i befattningar i Försvarsmaktens krigsorganisation under den tid då de är tjänstgöringsskyldiga, och de som är anställda i Försvarsmakten och tjänstgör utomlands i en internationell militär insats.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen gör regeringen bedömningen att regelverket som avser disciplinansvar för personalen inom Försvarsmakten och i övrigt inom totalförsvaret i grunden bör bestå oförändrat.

Regeringen lämnar dock ett antal förslag på ändringar i lagen (1994:1811) om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m., förkortad LDT. Det föreslås att disciplinpåföljden extratjänst avskaffas. Enligt förslaget ska den nu obligatoriska skyldigheten att besluta om disciplinpåföljd i de fall av disciplinförseelser som inte bedöms som ringa ersättas med en bestämmelse som innebär att myndigheten avgör när en disciplinpåföljd ska beslutas. Vidare föreslås en avgränsning av LDT:s tillämpningsområde gentemot högskolans disciplinregler när det gäller officersaspiranter vid Försvarshögskolan. Dessutom föreslås vissa förtydliganden och språkliga ändringar.

I propositionen föreslås också att Försvarsmakten, liksom tidigare, inte ska omfattas av kravet på anmälan av olycksfall och tillbud till Arbetsmiljöverket vid internationella militära insatser.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

5

2014/15:FöU4

Utskottets överväganden

Lagförslagen

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m. och lagen om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser samt avslår ett motionsyrkande om avslag på propositionen.

Jämför reservation 1 (SD).

Propositionen

Enligt lagen (1994:1811) om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m., förkortad LDT, ska en disciplinansvarig som begått en icke ringa disciplinförseelse åläggas en disciplinpåföljd. Regeringen föreslår i propositionen att denna skyldighet tas bort och ersätts med en möjlighet att ingripa med disciplinpåföljd, och vidare att disciplinpåföljden extratjänst avskaffas.

Regeringen föreslår vidare att ett tillägg görs i LDT om att lagens bestämmelser om disciplinansvar inte ska omfatta dem som genomgår militär utbildning vid Försvarsmakten som en del av en högskoleutbildning när det gäller förseelser mot vilka högskolan får vidta disciplinära åtgärder.

Härutöver föreslås ett tillägg i LDT som innebär att även chefen för den taktiska staben eller chefen för kontingenten i en internationell militär insats, om han eller hon har lägst överstelöjtnants eller kommendörkaptens tjänstegrad, får fatta beslut i frågor om disciplinansvar eller åtalsanmälan när de rör en anställd i Försvarsmakten som tjänstgör i en internationell militär insats.

Regeringen föreslår vidare att hänvisningen till 3 kap. 3 a § arbetsmiljölagen ska tas bort i lagen om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser så att Försvarsmakten vid sådana insatser inte omfattas av anmälningsskyldigheten för olyckor och tillbud.

Lagändringarna i LDT och lagen om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Eftersom extratjänst upphävs som disciplinpåföljd föreslås övergångsbestämmelser som gäller de fall då beslut om extratjänst har tagits före ikraftträdandet men där verkställighet inte har skett. Tidigare beslutad extratjänst ska då räknas om till löneavdrag i den del den inte verkställts före ikraftträdandet. Vid omräkningen ska två timmars extratjänst motsvara en dags löneavdrag.

Motionen

I motion 2014/15:3022 av Roger Richtoff m.fl. (SD) yrkas avslag på propositionen (yrkande 2). Motionärerna påpekar bl.a. att påföljdssystemen i flera andra nordiska och västliga länder använder sig av någon typ av extratjänst

6

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2014/15:FöU4

som påföljd, även om utformningen varierar något. Möjligheten att kommendera extratjänst bör kvarstå bl.a. eftersom ett sådant system skulle kunna vara användbart i en situation där värnplikten återinförs, vilket Sverigedemokraterna har förespråkat i flera olika sammanhang.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning att ordning och disciplin bland Försvarsmaktens personal är lika nödvändigt som tidigare men inte främst åstadkoms genom att disciplinpåföljder systematiskt åläggs för disciplinförseelser som inte är ringa. Tillrättavisande och stödjande åtgärder är många gånger lämpligare medel för att uppnå ordning och disciplin. Som regeringen anger är det i dagsläget möjligt att välja en sådan åtgärd när det gäller anställda inom Försvarsmakten, vilka omfattas av LOA. Utskottet instämmer i att en sådan ordning vore ändamålsenlig även vid tillämpningen av LDT, särskilt som Försvarsmakten har omvandlats från en organisation för främst utbildning av oerfaren pliktpersonal till en professionell insatsfokuserad organisation med frivillig personal där verksamheten med utbildning av rekryter och officersaspiranter syftar till att möjliggöra framtida anställning inom Försvarsmakten och tjänstgöring i hemvärnet. Utskottet tillstyrker därför regeringens förslag om att ta bort skyldigheten att ålägga en disciplinansvarig som begått en icke ringa disciplinförseelse en disciplinpåföljd och i stället överlåta på myndigheten att bedöma när en disciplinpåföljd bör åläggas.

Regeringen redogör i propositionen för att disciplinpåföljden extratjänst i praktiken inte används inom Försvarsmakten, varken vid förbanden eller i samband med internationella militära insatser samt att varken Försvarsmakten eller de fackliga organisationer som tillfrågats har förespråkat att extratjänst behålls. Inte heller remissinstanserna har enligt regeringen haft några invändningar mot att påföljden extratjänst tas bort. Utskottet konstaterar att genom att disciplinpåföljden extratjänst tas bort uppnås likhet för samtliga personalkategorier och överensstämmelse med det disciplinansvarssystem som gäller för anställda i Försvarsmakten enligt LOA, där disciplinpåföljderna utgörs av varning och löneavdrag. Utskottet, som inte gör någon annan bedömning än regeringen i denna del, tillstyrker regeringens förslag att extratjänst inte ska vara kvar som disciplinpåföljd i LDT. Det innebär att disciplinpåföljderna kommer att vara varning och löneavdrag.

Utskottet ställer sig även i övrigt bakom regeringens förslag till ändringar i LDT. När det gäller förslaget till ändring i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella insatser konstaterar utskottet att det utgör en korrigering som motiveras av en oavsiktlig följd av en tidigare ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160). Utskottet tillstyrker förslaget även i den här delen.

Sammanfattningsvis tillstyrker utskottet regeringens samtliga lagförslag och avstyrker motion 2014/15:3022 (SD) yrkande 2 om avslag på propositionen.

7

2014/15:FöU4 UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

Sammanhållet regelverk för disciplinfrågor inom Försvarsmakten

Riksdagen avslår ett motionsyrkande om att regeringen bör arbeta fram en sammanhållen lag för disciplinfrågor för samtlig krigsplacerad försvarsmaktspersonal.

Jämför reservation 2 (SD).

Propositionen

Regeringen bedömer att den nuvarande ordningen bör behållas, enligt vilken personalen inom totalförsvaret omfattas av två olika disciplinära regelverk, lagen om offentlig anställning (LOA) och lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m. (LDT), vars tillämpning är beroende av personalkategori och situation.

Som skäl för detta anför regeringen i propositionen bl.a. att Försvarsmaktens anställda personal sedan 1987 i fredstid omfattas av samma disciplinära system som andra offentliganställda, dvs. LOA, med undantag för under tjänstgöring i internationella militära insatser. De skäl som angavs i förarbetena när denna ordning infördes (prop. 1985/86:9) – att det är betydligt mer som förenar de anställda inom olika delar av statsförvaltningen än som skiljer dem åt till följd av olika tjänsteförhållanden – är enligt regeringen fortfarande giltiga. Regeringen hänvisar därutöver till att utredningen Disciplinansvar i ett reformerat försvar (SOU 2013:36) inte fann skäl som talar för en förändring när det gäller den anställda personalen under fredstid.

Enligt regeringen varken kan eller bör de icke anställda personalkategorierna – totalförsvarspliktiga, rekryter, officersaspiranter, hemvärnsmän och övrig icke anställd personal – omfattas av LOA eftersom deras tjänstgöringsskyldighet inte grundas på anställningsavtal.

Motionen

I motion 2014/15:3022 av Roger Richtoff m.fl. (SD) hävdas att Sverige utmärker sig i jämförelse med flera andra länder i vårt närområde genom att det inte finns något sammanhållet regelverk för disciplinfrågor inom Försvarsmakten. Den uppdelning mellan olika personkategorier som nu råder är inte rimlig. I stället för att skilja på anställd och icke anställd personal borde samtliga kategorier personal i uniform behandlas enligt samma regelverk, anser motionärerna (yrkande 1).

8

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2014/15:FöU4

Utskottets ställningstagande

Regeringen konstaterar i propositionen att Försvarsmaktens anställda personal sedan 1987 i fredstid omfattas av samma disciplinära system som andra offentliganställda, dvs. lagen (1994:260) om offentlig anställning (LOA), med undantag för under tjänstgöring i internationella militära insatser. De skäl som angavs i förarbetena när denna ordning infördes (prop. 1985/86:9) – att det är betydligt mer som förenar de anställda inom olika delar av statsförvaltningen än som skiljer dem åt till följd av olika tjänsteförhållanden – är enligt regeringen fortfarande giltiga. Regeringen hänvisar därutöver till att utredningen Disciplinansvar i ett reformerat försvar (SOU 2013:36) inte fann skäl som talar för en förändring när det gäller den anställda personalen under fredstid. Ut- skottet instämmer i att det saknas bärande skäl för en tillbakagång till en ordning där även Försvarsmaktens anställda personal i fredstid ska omfattas av ett särskilt disciplinärt system för totalförsvaret. Utskottet instämmer därför i regeringens bedömning att de anställda i Försvarsmakten som inte tjänstgör utomlands i en internationell militär insats i fredstid fortfarande ska omfattas av LOA. När det gäller de icke anställda personalkategorierna – totalförsvarspliktiga, rekryter, officersaspiranter, hemvärnsmän och övrig icke anställd personal – delar utskottet regeringens uppfattning att dessa varken kan eller bör omfattas av LOA eftersom deras tjänstgöringsskyldighet inte grundas på anställningsavtal. För den kategorin finns det ett behov av ett särskilt disciplinärt ansvarssystem. Med hänvisning till detta avstyrker utskottet motion 2014/15:3022 (SD) yrkande 1.

9

2014/15:FöU4

Reservationer

1.Avslag på propositionen, punkt 1 (SD)

av Mikael Jansson (SD) och Roger Richtoff (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag. Därmed bifaller riksdagen motion 2014/15:3022 av Roger Richtoff m.fl. (SD) yrkande 2.

Ställningstagande

Vi anser att man borde skapa en enhetlighet när det gäller disciplinansvaret inom totalförsvaret. Det anser vi inte att regeringens förslag medverkar till. Dessutom har påföljdssystemen i flera andra nordiska och västliga länder någon typ av extratjänst som påföljd, även om utformningen varierar något. Ex- tratjänst är ett mycket bra verktyg för att möta vissa disciplinförseelser. Möjligheten att kommendera extratjänst bör därför kvarstå. Ett sådant system skulle dessutom kunna vara användbart i en situation där värnplikten återinförs, vilket Sverigedemokraterna har förespråkat i flera olika sammanhang. Vår sammanfattande bedömning är att lagförslagen inte bör antas av riksdagen innan de punkter som vi fört fram har blivit föremål för åtgärder. Propositionen bör därför avslås.

2.Sammanhållet regelverk för disciplinfrågor inom Försvarsmakten, punkt 3 (SD)

av Mikael Jansson (SD) och Roger Richtoff (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion

2014/15:3022 av Roger Richtoff m.fl. (SD) yrkande 1.

Ställningstagande

I Sverige har Försvarsmakten sedan länge inte någon egen strafflag. I detta hänseende skiljer Sverige ut sig i jämförelse med flera andra länder i vårt närområde. Det har av lagstiftaren ansetts lämpligt att ha samma lagstiftning för så stora grupper statsanställda som möjligt. Enligt vår mening är detta dock inte rimligt. Uppdraget inom Försvarsmakten såväl inom som utom landet kan

10

RESERVATIONER 2014/15:FöU4

inte jämföras med att exempelvis arbeta vid ett departement eller som ombudsman. De utmaningar och risker som man kan ställas inför är av ett helt annat slag än vad en civilt anställd ställs inför. Av denna anledning menar vi att det lagförslag som nu lagts fram, liksom själva grundprinciperna för uppdelningen av straffansvaret på två olika lagar (LOA och LDT), är feltänkt. I stället för att skilja på anställd och icke anställd personal borde, för att skapa enhetlighet, samtliga personalkategorier i uniform behandlas enligt samma regelverk. Detta bör ges regeringen till känna.

11

2014/15:FöU4

BILAGA 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2014/15:22 Några ändringar i lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1811) om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser.

Följdmotionen

2014/15:3022 av Roger Richtoff m.fl. (SD):

1.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska ta fram en sammanhållen lag för samtlig krigsplacerad försvarsmaktspersonal.

2.Riksdagen avslår proposition 2014/15:22 Några ändringar i lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret.

12

2014/15:FöU4

BILAGA 2

Regeringens lagförslag

Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1811) om disciplinansvar inom totalförsvaret, m.m.

13

2014/15:FöU4 BILAGA 2 REGERINGENS LAGFÖRSLAG

14

REGERINGENS LAGFÖRSLAG BILAGA 2 2014/15:FöU4

15

2014/15:FöU4 BILAGA 2 REGERINGENS LAGFÖRSLAG
  Förslag till lag om ändring i lagen (2010:449) om
  Försvarsmaktens personal vid internationella militära
  insatser
16 Tryck: Elanders, Vällingby 2015