den 19 september

Fråga

2013/14:9 Väntetider för uppkörning

av Marie Nordén (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Dåvarande Vägverket ändrade reglerna hösten 2008 för dem som vill ta ett körkort så att man måste göra uppkörningen inom två månader efter teoriprovet, annars måste teoriprovet göras om. Det har visat sig att Trafikverket har mycket svårt att hålla dessa tidsramar under sommaren, men även under andra delar av året. Väntetiderna för uppkörning är mycket långa i dag, från två till närmare fyra månader på sina håll. Problemet är likartat i stora delar av landet.

Trafikverket känner till att många vill ta körkortet under sommarhalvåret, men har inte dimensionerat kapaciteten att ta emot elever från olika trafikskolor efter detta behov.

Körkort är en nödvändighet för boende på landsbygden för att de ska kunna ta sig till skola och arbete. Därför är det angeläget att uppkörning kan ske snabbt efter teoriprovet. Lika viktigt är god framförhållning med provtider, vilket ger möjlighet för trafikskolor att planera sin verksamhet och för elever att planera tidsåtgången till att ta körkort.

Jag har följande fråga:

Vilka åtgärder avser infrastrukturministern att vidta för att Trafikverket bättre ska leva upp till sina regler när det gäller uppkörning för körkort?