den 25 oktober

Fråga

2013/14:85 Bättre matchning

av Monica Green (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Enligt siffror från SCB tar det i snitt sju år för en utlandsfödd akademiker att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden inom sin utbildning. Drygt 270 000 av Sveriges akademiker är födda i ett annat land. Bara hälften av dem arbetar i yrken som motsvarar deras utbildningsnivå. Det är ett stort slöseri med kompetens. I dag tar det alltför lång tid för nyanlända akademiker att få ett jobb som kräver högskoleutbildning. Det duger inte.

Riksrevisionen har uppmärksammat att bara 50 procent av de utlandsfödda akademikerna har fått sin utbildning bedömd av svensk myndighet. Som nyanländ akademiker är det viktigt att snabbt få intyg på vad ens högskole- eller universitetsutbildning från hemlandet motsvarar i Sverige. Men det räcker oftast inte. Utöver en validering av de teoretiska kunskaperna visar erfarenheter att ett framgångskoncept är att nyanlända får sin yrkeskunnighet bedömd av en arbetsgivare. I dag åligger det Arbetsförmedlingen att föreslå och se till att en sådan ”yrkeskompetensbedömning” äger rum – något som tyvärr alltför sällan sker.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson lyder:

Vad tänker ministern och regeringen göra för att öka möjligheten att validera kunskaper som är inhämtade både via högre utbildning och i miljöer utanför utbildningsväsendet?