den 25 oktober

Fråga

2013/14:82 Månadsredovisning till Skatteverket för företagare

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Det är viktigt att säkra konkurrensneutrala villkor för företagare. Främjande av seriöst företagande gynnar jobben, ökar skatteintäkterna och stärker Sveriges tillväxt.

Ett sätt att skapa konkurrensneutralitet på marknaden är att låta företag månadsredovisa anställdas skatter och arbetsgivaravgifter individuellt och inte, som i dag, med en totalsumma. Genom ett enkelt system för individuell månadsredovisning till Skatteverket förhindras otillräckliga inbetalningar, vilket skulle gynna alla seriösa företagare runt om i landet. Vidare skulle den anställde kunna vara säker på att skatter och avgifter är inbetalda för henne eller honom.

I december 2012 beslutade riksdagsmajoriteten att ett förslag om månadsredovisning om anställdas löner och skatter skulle läggas av regeringen under 2013 med ikraftträdande den 1 januari 2014. Regeringen har dock valt att gå emot riksdagen i detta. Det är ett märkligt agerande som väcker frågor om regeringens syn på vikten av konkurrensneutrala villkor för företagare.

Jag vill därför fråga näringsminister Annie Lööf:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra konkurrensneutrala villkor för företagare?