den 24 oktober

Fråga

2013/14:77 Öppenhet om farliga kemikalier

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Efter att ha tagit stickprover på kranvattnet i bostäder med så kallade relinade vattenledningsrör kan Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket konstatera att 3 000 lägenheter kan ha det hormonstörande ämnet bisfenol A i kranvattnet. Vilka fastigheter det rör sig om har myndigheterna däremot inga planer på att tala om, utan de hoppas på att bostadsrättsföreningarna och fastighetsägarna själva ska undersöka saken. Det kan man naturligtvis hoppas på, men att myndigheterna sitter på information om farliga kemikalier som kan påverka vår hälsa och inte delar med sig till oroliga boende är inte rimligt.

Det är för övrigt inte första gången myndigheterna avstått från att offentliggöra efterfrågad information. När Kemikalieinspektionen tidigare i år undersökte förekomsten av farliga kemikalier i kläder som bärs nära huden berättade man hur många kläder som innehöll de undersökta ämnena, men däremot inte vilka kläder eller vilka märken det rörde sig om, så att konsumenterna kunde välja bort dessa. Den informationen fick bara klädföretagen själva ta del av.

Det arbete som Kemikalieinspektionen och andra myndigheter lägger ned på att undersöka förekomsten av farliga kemikalier i olika sammanhang är mycket värdefullt, men om allmänheten inte får reda på resultatet och kan handla därefter så försvinner lite av poängen. Mot den bakgrunden vill jag ställa följande fråga till miljöministern:

Avser ministern att ge berörda myndigheter i uppdrag att öka öppenheten om resultat från kemikalieundersökningar?