Fråga 2013/14:735 Plasthotet mot haven och människan

av Hans Olsson (S)

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Svenska Naturskyddsföreningen och svenska miljöforskare varnar för plastproblemet i haven. Det behövs en kartläggning av hur mycket plast som finns i haven och vilka storleksfraktioner de finns i. 

Globalt tillverkas närmare 300 miljoner ton plast om året, och en inte obetydlig del hamnar, förr eller senare, i haven. Eftersom plasten inte bryts ned, finns den kvar i haven i hundratals år. Enligt organisationen Håll Sverige rent kommer hälften av plasten på Östersjöns stränder från privatkonsumtion. För att rädda haven, behöver både producenter, inte minst förpackningsindustrin, och konsumenter tänka om.

Partiklar som hotar havets ekosystem finns även i produkter som många av oss kanske inte förknippar med plast, som raklödder, och solkräm, här krävs en skärpt producentlagstiftning, menar forskarna. Det finns plast som man tillsätter produkter där det inte är nödvändigt och där det finns bra alternativ, där borde plast inte användas överhuvudtaget.

Vilka lagstiftningsinitiativ avser miljöministern att ta i Sverige och inom EU mot den plast och de partiklar av plast som utgör ett växande problem för havsmiljön och därmed människan?