Fråga 2013/14:733 EU-stopp för legoknektar

av Anders Karlsson (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Svenska legoknektar är ingen ny företeelse. År 1917-18 deltog flera svenskar som frivilliga på den vita sidan i Finland och medverkade i de övergrepp som under krigshandlingarna och efter begicks mot Finlands arbetarbefolkning. Sammantaget dog omkring 37 000 personer i samband med kriget. Av dessa var det drygt 20 000 från den röda sidan som arkebuserades eller avled i de fångläger som upprättades av den vita sidan.

Under andra världskriget slogs åtskilliga nazistsympatisörer för Adolf Hitler och flera hade bakgrund som militärer.

En och annan vill säkert skilja detta från att svenskar deltog som frivilliga i både spanska inbördeskriget och i Finland 1939-40. Att vara frivillig för att försvara Spaniens demokrati och Finlands frihet kan givetvis ses som något annat men trots ”ädla” motiv är krig oftast ”smutsigt”. Både offer och förövare blir psykiskt skadade oavsett våldshandlingarnas övergripande motiv.

Media har rapporterat både om svenska högerextremister som slåss för regeringen i Ukraina och om ”Gudskrigare” som rest till Syrien. I stor utsträckning torde det röra sig om unga män som är politiskt eller religiöst indoktrinerade i sekter eller sektliknande organisering och som därför har en förvriden världsbild. Bakom de utsända som reser ”frivilligt” finns de som politiskt eller religiöst ”uppfostrat” och indoktrinerat dem.

Genom vilka åtgärder och initiativ inom EU vill utrikesministern få till stånd ett EU- och europeiskt förbud mot att delta i krig som legoknektar?