den 24 oktober

Fråga

2013/14:73 Tillträde till offentliga miljöer för assistanshundar

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Tillträde för hundar i offentliga miljöer regleras i kommunernas allmänna lokala ordningsstadgar. Sedan lång tid tillbaka är ledarhundar undantagna från dessa stadgar och har därmed i princip fritt tillträde till alla offentliga miljöer. Många kommuner likställer service- och signalhundar med ledarhundar i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. Det är dock 77 kommuner i landet som ännu inte ändrat sina allmänna lokala ordningsföreskrifter, utan de har fortfarande bara undantag för ledarhundar, vilket således inte ger tillgång för övriga assistanshundar. Även tillgängligheten till allmänna kommunikationer, flyg, färdtjänst och taxi skiftar.

Ledarhunden är väl etablerad i samhället sedan många år, men hundar kan ge stöd även vid andra funktionsnedsättningar, såsom servicehundar för fysiska funktionshinder, signalhundar vid hörselnedsättningar samt alarmerande servicehundar vid till exempel diabetes eller epilepsi.

Genom att jämställa alla assistanshundar, det vill säga ledarhundar, servicehundar, signalhundar och alarmerande servicehundar, såsom diabeteshundar och epilepsihundar, skulle man underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättning och göra det lättare för dem att ta aktiv del av samhällslivet. Ett sätt att lösa problemet kan vara en lag som reglerar var och hur assistanshundar får tillträde. Det skulle skapa tydlighet och enhetlighet över hela landet.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att assistanshundsförare tillsammans med sina hundar ska få tillträde till offentliga miljöer?