Fråga 2013/14:710 Könsstympning

av Markus Wiechel (SD)

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Könsstympning av barn är en del av verkligheten i dagens Sverige. Det har för många kommit som en chock att många unga flickor i Sverige könsstympas och tvingas genomgå ett lidande med konsekvenser som kommer att hålla i sig resten av livet. Faktum kvarstår dock att samhället alltför länge har blundat för fenomenet. I vissa kulturer hör det nämligen till undantaget att inte könsstympa unga flickor. Vem som helst kan förstå att en djupt inrotad hederskultur inte försvinner för att man tagit med sig sina ägodelar och flyttat till ett annat land.

Idag vet vi, efter Norrköpings Tidningars avslöjanden, att problemet är jättestort. Kommunen har inte gjort någon anmälan i något av de fall som rör de 60 könsstympade flickor som upptäckts i Norrköping, eftersom stympningen troligtvis gjorts innan de flyttat till Sverige. Många som kan vittna om livet i den här sortens hederskultur hävdar att flera struntar i svensk lagstiftning och är beredda att riskera straff för exempelvis könsstympning. Det är min absoluta uppfattning att något behöver göras för de uppenbara och fruktansvärda problem som många människor tvingas genomlida.

Sverigedemokraternas kvinnoförbund, SD Kvinnor, har redan tidigare belyst vikten av att bekämpa det hedersrelaterade våldet och problemen som uppstår på grund av hederskultur. På flera håll i landet, bland annat i just Norrköping, har Sverigedemokraterna lyft upp detta problem. Trots att många i Sverige tycks uppröras över fenomenet är det inget annat parti än Sverigedemokraterna som tar tag i det.

Med anledning av ovanstående önskar jag ha svar på om inte justitieministern anser att det är dags att stärka lagstiftningen mot detta ytterligare.